Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaanderenleestdag

Op zondag 23 april 2023 (Wereldboekendag) vindt de allereerste editie van Vlaanderenleestdag plaats. We roepen iedereen op om die dag mee te vieren en te lezen, en zo lezen meer zichtbaar te maken. Want zien lezen, doet lezen. Doe je mee?

campagnebeeld Vlaanderenleestdag

Het jaarlijks event wordt een dag waarop iedereen - zowel organisaties als individuele burgers - wordt uitgenodigd om zich als ‘Vriend voor het Lezen’ kenbaar te maken. Die ‘Vrienden voor het Lezen’ maken lezen op Vlaanderenleestdag zichtbaar en hebben door hun leesacties een positieve stimulerende impact op hun naaste omgeving. ‘Vrienden voor het Lezen’ laten anderen delen in hun leesplezier, laten hen leesplezier ontdekken én zetten hen aan om op hun beurt leesplezier door te geven.

Een Vlaanderenleestdag is geslaagd wanneer boeken massaal uit kasten en rekken worden gehaald, voorlezers op pad gaan, lezers postvatten op plekken in de publieke ruimte, in parken, (sport)pleinen, musea, op bus, trein en tram, wanneer samenlezers en leesgroepen samenkomen, auteurs lezers ontmoeten, … Kortom: wanneer mensen en boeken elkaar op alle mogelijke plekken en manieren vinden. 

Ontdek alle leesactiviteiten in jouw buurt!

Organiseer een activiteit

Richt een leesplek in en/of organiseer een activiteit waarbij je lezers samenbrengt en lezen zichtbaar maakt.

Ik doe mee!

Word Vriend voor het Lezen

Vlaanderenleestdag kadert in de campagne 'Vrienden voor het Lezen' van de Vlaamse overheid en wil die vrienden op die dag zichtbaar maken als leesambassadeurs. Zij laten aan de buitenwereld zien dat lezen ertoe doet en dat lezen – in alle gedaanten - iets heel fijn is om te doen. Dat lezen onze tijd en aandacht verdient, dat lezen ons goed doet en ons met anderen kan verbinden. 'Vrienden voor het Lezen’ zijn ervan overtuigd dat lezen – in al zijn vormen – voor iedereen iets kan betekenen, ook voor wie zichzelf als een ‘niet-lezer’ beschouwt, of voor wie lezen door allerlei barrières niet evident is.

De campagne 'Vrienden voor het Lezen' is ontstaan vanuit het Leesoffensief, een gezamenlijk actieplan van de departementen Onderwijs en Vorming, Cultuur, Jeugd en Media en Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.