Overslaan en naar de inhoud gaan

Webinar: het belang van uitwisselbare data voor de cultuur- en jeugdsector

Toegankelijke en gedeelde data kunnen ook voor jouw organisatie het verschil maken. Maar welke data vinden we belangrijk? En hoe willen we die uitwisselen? Op dinsdag 27 september gaan we samen met Digitaal Vlaanderen dieper in op het belang van OSLO-standaarden, waarmee we de uitwisseling van data tussen verschillende applicaties mogelijk maken. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan deel aan dit webinar.

Digitale applicaties op pc

Wat

De Vlaamse overheid zet sterk in op de digitale transformatie van de cultuur- en jeugdsector en op datagedreven beleid. Om ervoor te zorgen dat data uitwisselbaar zijn en andere organisaties ze kunnen gebruiken, moeten we eerst afspraken maken. Met de ontwikkeling van OSLO (wat staat voor Open Standaarden voor Linkende Organisaties) maken we de uitwisseling van data tussen verschillende applicaties mogelijk. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media neemt daarbij het voortouw en wil culturele en jeugdorganisaties ondersteunen die ermee aan de slag willen gaan.

Wat kunnen toegankelijke en gedeelde data voor jouw organisatie betekenen? Door mee te bouwen aan een open ecosysteem creëer je mogelijkheden die ondenkbaar zijn op het niveau van één organisatie. Denk maar aan automatische rapportering van financiële gegevens. Of misschien krijg je uit bepaalde data andere inzichten, zodat jouw organisatie zich beter kan positioneren in het cultuur- en jeugdlandschap.

Voor wie

Werk je in de cultuur- of jeugdsector en ben je op zoek naar informatie over het Vlaamse datagedreven beleid en OSLO? Dan is deze infosessie iets voor jou. Je hoeft geen technische voorkennis van datastandaarden te hebben. Hopelijk kunnen we je inspireren om zelf op zoek te gaan naar relevante toepassingen.

Waar en wanneer

 • Dinsdag 27 september van 9 tot 10.30 uur (deel 1) en van 10.30 tot 12 uur (deel 2). 
 • De sessie bestaat uit 2 delen. Je kiest zelf waaraan je wenst deel te nemen.
  • In deel 1 gaan we dieper in op het Vlaamse datagedreven beleid en OSLO.
  • In deel 2 draaien we de rollen om en laten we jou aan het woord. Op een interactieve manier gaan we op zoek naar de mogelijkheden van OSLO voor jouw organisatie. 
 • Online via MS Teams. Na afsluiting van de inschrijvingen bezorgen we je een deelnamelink. We nemen het webinar ook op zodat je het later kunt (her)bekijken of delen met je collega’s.

Programma

Deel 1

 • Strategisch kader: ambitie van het Departement Cultuur, Jeugd en Media rond data-uitwisseling en OSLO
 • Wat is OSLO: wat zijn datastandaarden, wat is interoperabiliteit, wat is OSLO?
 • Getuigenis van het Agentschap Binnenlands Bestuur over het programma ‘Lokale Besluiten en geLinkte Open Data’ (LBLOD)
 • Bespreking van de lopende trajecten en standaarden

Deel 2

 • Hoe breng ik OSLO in mijn organisatie?

Schrijf je in

Inschrijven kan tot uiterlijk 23 september.

Ik schrijf me in voor:

Meer info

Heb je vragen over deze online infosessie? Stuur dan een mail naar Ben Gabriëls of Jitse De Cock.