Overslaan en naar de inhoud gaan

Inventaris Vlaanderen en het Register van het Immaterieel Cultureel Erfgoed

De Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed omvat zowel de Inventaris zelf, als het zogenaamde Register van inspirerende voorbeelden inzake het borgen van immaterieel cultureel erfgoed.

Het telen van grondwitloof, het Ros Beiaard van Dendermonde, de frietkotcultuur en bloemencorso’s zijn voorbeelden van immaterieel erfgoed die momenteel al zijn opgenomen in de inventaris.

De inventaris geeft informatie over:

  • de betrokken erfgoedgemeenschappen;
  • de maatregelen om met het erfgoed om te gaan en om het door te geven;
  • de experten die, in overleg met de gemeenschap, ondersteuning verlenen en begeleiden.

De Inventaris Vlaanderen kadert binnen de Unesco-conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Voor Vlaams immaterieel erfgoed op de Unesco Representatieve Lijst van het immaterieel erfgoed kan geplaatst worden, moet het op de Inventaris Vlaanderen staan.
 

In het Register van Inspirerende Voorbeelden worden inspirerende good practices en programma’s gebundeld, telkens voor een periode van drie jaar. Bedoeling is dat anderen inspiratie halen uit deze dynamische lijst. 

Wat is het verschil? De eigenlijke inventaris brengt het immaterieel cultureel erfgoed zelf in kaart. Het register brengt methodieken en goede praktijken in beeld en wil vooral inspiratie bieden rond hoe je zorg kan dragen voor immaterieel cultureel erfgoed.