Overslaan en naar de inhoud gaan
Cultuur Cultuur

Register van inspirerende voorbeelden

Immaterieel cultureel erfgoed en ‘borgen’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. ICE is niet-tastbaar erfgoed en daarom is er bewuste actie nodig om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties. Dat noemen we borgen.

Hoe we ICE borgen, kunnen we leren van elkaar. In het Register van Inspirerende Voorbeelden willen we dan ook inspirerende acties, projecten en programma’s bundelen, telkens voor een periode van drie jaar. Bedoeling is dat anderen inspiratie halen uit deze dynamische lijst.

Voor het Register kan je geen aanvraag indienen, maar word je genomineerd door derden.

Om nieuwe acties, projecten en programma’s op het Register te plaatsen, lanceert het Departement Cultuur, Jeugd en Media elk najaar een oproep naar het brede publiek en de cultureel-erfgoedsector. Iedereen kan initiatieven nomineren via immaterieelerfgoed.be.

Een expertencommissie beoordeelt de nominaties en bezorgt een advies aan de minister van Cultuur. Die beslist dan welke inspirerende voorbeelden op het register komen in het daaropvolgende jaar .

Inspirerende voorbeelden

Bij de oproep van 2019 weden acht inspirerende borgingspraktijken geselecteerd voor het Register. Elke maand zetten we een praktijk in de kijker.

youyoukreet

Club Zaghareed

Club Zaghareed is een artistiek project rond het oeroude vocale gebruik van de zaghareed of youyou, de hoge trillende vrouwenstemmen. In de Zaghareed Clubs komen vrouwen van alle leeftijden, achtergronden en culturen samen, niet alleen om er de techniek aan te leren, maar ook om ervaringen, verhalen en herinneringen aan het (traditionele) gebruik van youyou te delen. Club Zaghareed is tevens een mooi voorbeeld van hoe een oeroud Arabisch gebruik ook een verrijking kan betekenen voor het Vlaamse culturele landschap.

Lees meer over Club Zaghareed

Het Hessels Ouër

Het Hessels Ouër 

Het Hessels Ouër, een viermaandelijkse bijeenkomst in het 'Hessels' (Hasselts dialect) in museum Het Stadsmus in Hasselt. Een spreker vertelt er in het Hessels over een lokaal thema en vult dat aan met eigen anekdotes en verhalen. Ook het publiek neemt actief deel met eigen verhalen. Een inspirerend en laagdrempelig initiatief om dialect door te geven, dat bovendien sterk verbindend werkt.

Lees meer over het Hessels Ouër

Ros Beiaard

Dendermondse B-Rossen en Wildemanloop

Op 24 mei zou in Dendermonde het Ros Beiaard uitgegaan zijn, maar door de coronacrisis is er een jaar uitstel. Vorig jaar werden een aantal leuke acties opgezet om de inwoners warm te maken voor hun tienjaarlijkse Ommegang. Zo was er B-Rossen, een creatief project met kinderen in de lagere scholen, en ook de Wildemanloop met Dendermondse pijnders, een opmerkelijk initiatief met een grote verbindende kracht. Twee mooie borgingsprakijken, die terecht op het Register van inspirerende voorbeelden staan.

Lees meer over deze Dendermondse initiatieven

Handmade in Brugge - Lederbewerking

Handmade in Brugge

Handmade in Brugge toont de hedendaagse relevantie van ambachten en geeft ze op die manier ook een toekomst. Zo reikt deze organisatie labels uit aan Brugse makers die uitblinken in hun ambacht en zet ze in op netwerking en kruisbestuiving. Verder laat ze makers inspelen op maatschappelijke uitdagingen en kennismaken met nieuwe trends. Daarnaast wil Handmade in Brugge ook het brede publiek sensibiliseren om lokale producten te kopen of te consumeren.  

Lees meer over Handmade in Brugge