Overslaan en naar de inhoud gaan

Experimental Media and Performing Arts Center - New York

Het Curtis R. Priem Experimental Media and Performing Arts Center is een gerenommeerd kunstencentrum dat wetenschappelijke ontdekkingen en technologische en artistieke innovatie samenbrengt om zo nieuwe onderzoeksdomeinen aan te boren en te ondersteunen. Het centrum bevindt zich in upstate New York op de campus van het Rensselaer Polytechnic Institute.

EMPAC ontvangt het hele jaar door kunstenaars en onderzoekers om werk te creëren en te presenteren. EMPAC ondersteunt residenties op alle gebieden van time-based arts, waaronder muziek, dans, theater en beeldende kunst. EMPAC beschikt over een state of the art gebouw dat 4 zalen samenbrengt (een theater met 400 zitplaatsen, een concertzaal met 1.200 zitplaatsen en 2 flexibele black box studios). EMPAC beschikt ook over talrijke kleinere studio’s en laboruimtes, alles onder één dak. Al deze ruimtes kunnen onafhankelijk van elkaar en tegelijkertijd gebruikt worden, waardoor het centrum zowel evenementen kan organiseren en ruimte kan ter beschikking stellen aan onderzoek en residenties.

Residentie EMPAC

Ondersteuning

Residenten verblijven in een appartement op wandelafstand van EMPAC, ze kunnen gebruik maken van state-of-the-art faciliteiten en krijgen steun van het curatorenteam en van experten in audio, video, interactieve interfaces en podiumtechnologieën. Het residentieprogramma biedt een omgeving die de realisatie van complexe werken ondersteunt vanaf de prille beginfase tot de eindfase. 

EMPAC is een  programma dat makers ondersteunt en samenwerkt in het onderzoek en de productie van complex nieuw werk. De organisatie voorziet niet in een trainingsprogramma waar men nieuwe technieken kan leren. Van makers wordt verwacht dat ze een basiskennis hebben van de technologieën die ze willen gebruiken in hun werk. 

Wie kan aanvragen

EMPAC ontvangt kunstenaars en onderzoekers het hele jaar door om werk te creëren. EMPAC ondersteunt ontwikkelings- en productieresidenties in alle gebieden van time-based arts, waaronder muziek, dans, theater en beeldende kunst, met de nadruk op de integratie van technologie als een artistiek middel en als integraal deel van de inhoudelijke ontwikkeling van een project. 

Je dient in als een individuele maker/onderzoeker. Je kan kiezen om alleen in te dienen of in samenwerkingsverband met andere professionele culturele werkers en onderzoekers (max. 6 personen).

Duurtijd en timing

EMPAC biedt een residentie aan voor een periode van 10 tot 18 nachten in de volgende periodes:

  • van 15 mei 2023 t.e.m. 15 augustus 2023
  • van 21 september 2023 t.e.m. 15 december 2023.

De precieze periode wordt beslist in samenspraak tussen de resident en EMPAC. Geef daarom duidelijk aan wat voor soort ondersteuning je nodig hebt en wat jouw ideale timing zou zijn.

Financiële ondersteuning

  • Een bijdrage van 2.000 euro voor leefkosten;
  • Een bijdrage van 1.500 euro voor de reiskosten;
  • Een productiebudget van 7.000 euro.

Selectieprocedure

De aanvragen worden beoordeeld door EMPAC en CJM op basis van onderstaande criteria:

  • de kwaliteit van het ingediende voorstel;
  • de groeimogelijkheden en consistentie van het oeuvre;
  • de meerwaarde van de residentie voor de praktijk van de aanvrager. Geef aan wat voor ondersteuning je nodig hebt, zodat EMPAC de haalbaarheid van de residentie kan inschatten.

Hoe aanvragen

Dien in via de webapplicatie KIOSK. De aanvraag moet in het Nederlands en het Engels zijn. Voor de aanvraag in het Engels gebruik je het formulier (docx) dat je volledig ingevuld bij je aanvraag in KIOSK moet uploaden.

Wanneer aanvragen

Dien jouw aanvraag uiterlijk op 15 september 2022 in. De oproep wordt gelanceerd op 29 juni 2022.

Meer info of hulp nodig?

Inhoudelijke vragen | Vragen over een lopend dossier in KIOSK | Technische vragen over KIOSK

Gebruik het contactformulier