Overslaan en naar de inhoud gaan

Baskenland

Culturele samenwerking

De Vlaamse Gemeenschap en Baskenland ondertekenden in 2015 een Memorandum van Overeenstemming waarin de regeringen zich ertoe verbinden om de bilaterale betrekkingen te verdiepen en op verschillende gebieden van gemeenschappelijk belang samen te werken. Culturele samenwerking is daar een onderdeel van. 

Bezoek aan Baskenland

Bezoekersprogramma's

De voorbije jaren zijn er twee bezoekersprogramma’s geweest tussen culturele actoren uit Vlaanderen en Baskenland. In 2021 brachten kunstenaars uit Vlaanderen een bezoek aan Baskenland en in 2022 maakten kunstenaars uit Baskenland kennis met o.a. P.A.R.T.S., WIELS, Q-O2 werkplaats, LOD, Ontroerend Goed, De Centrale, LOGOS, Circuscentrum en M Leuven. 

Met die bezoekersprogramma’s wilden we meerdere spelers op het gebied van kunst en cultuur met elkaar in contact brengen, kennis en ervaring uitwisselen, en een internationaal netwerk van referenties en mogelijkheden tussen Vlaanderen en Baskenland voeden. Op de website van Kunstenpunt kun je het programma van die uitwisselingen terugvinden.

Foto: Baskische kunstenaars en organisaties bezoeken de Vlaamse kunstscene in 2022. 

Projectoproep voor samenwerking met Baskenland

Het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken (DKBUZA) en het Etxepare Instituut uit Baskenland lanceerden in januari 2023 een oproep voor samenwerkingsprojecten tussen professionele kunstenorganisaties en kunstenaars uit Vlaanderen en Baskenland. In maart 2023 werden 6 projectvoorstellen gekozen voor een totaalbedrag van 40.000 euro. De gekozen projecten behelzen verschillende disciplines: dans, beeldende kunst, circus, multidisciplinair en podiumkunsten. De projectpartners plannen de komende twee jaar verschillende toonmomenten in Baskenland en Vlaanderen. Met deze projecten zet het DKBUZA in op een duurzame samenwerking tussen Vlaamse en Baskische culturele partners.

Meer info

Heb je vragen over de samenwerking met Baskenland? Neem contact op met Andries Clement of Lucille Lamaker. 

Andries Clement
02 553 08 63
Lucille Lamaker
02 553 29 54