Overslaan en naar de inhoud gaan

Verenigd Koninkrijk

Wat na de Brexit?

De Vlaamse Regering werkt aan een hernieuwde langetermijnvisie voor de samenwerking met het Verenigd Koninkrijk, met de culturele sector in een belangrijke rol. De culturele sector in het Verenigd Koninkrijk heeft immers overal in de wereld een uitstekende reputatie. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke bestemming voor de Vlaamse culturele sector, als poort tot de Engelstalige cultuur, en ook als bestemming voor Vlaamse podiumkunsten, beeldende kunsten en erfgoed.

De Brexit had een grote impact op culturele organisaties: van het wegvallen van verschillende vormen van ondersteuning voor opkomend talent tot visaproblemen voor grote festivals. De Vlaamse Regering maakte daarom extra middelen vrij vanuit de ‘Brexit Adjustment Reserve (BAR) om de aanwezigheid van Vlaamse culturele actoren in het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen. Deze aanwezigheid kan heel uiteenlopende vormen aannemen: van werkbezoeken, netwerkingevents tot deelname aan evenementen en festivals.

Europees logo Brexit Adjustment Reserve

Tot 1 juli 2023 extra middelen voor de culturele sector

Je kunt de extra BAR-middelen tot 1 juli 2023 aanvragen via VLAIO, het Agentschap Innoveren & Ondernemen en de beheersautoriteit van de BAR-middelen binnen Vlaanderen. Daarnaast werkt het Departement Cultuur, Jeugd en Media nauw samen met Cultuurloket en de steunpunten VI.BE, Kunstenpunt, Circuscentrum en FARO om de culturele sector te begeleiden naar deze BAR-middelen.

Op 1 juni 2022 was er een infosessie waarin de aanvraag van deze middelen werd toegelicht.

Meer info

  • Heb je vragen over de Brexit en steun via de BAR? Specialisten van de #Brexithelpdesk staan klaar met antwoorden en advies op maat. Stel je vraag via brexit@vlaio.be of surf naar de BAR-website van VLAIO.