Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatregelen JEUGD

Be­slis­sin­gen Over­leg­co­mi­té van 4 maart 2022

- Laatste update: 7 maart 2022 - 

Code geel vanaf 7 maart 2022

Het Overlegcomité besliste om de barometer vanaf 7 maart in code geel te starten met de volgende maatregelen:

  • Georganiseerde activiteiten kunnen zowel binnen als buiten zonder beperking op de capaciteit. Ook bij meerdaagse activiteiten met overnachtingen zijn er geen beperkingen meer.
  • Mondmasker hoeft enkel nog bij:
    • Gebruik openbaar vervoer
    • Bij contact met medisch kwetsbare personen
  • Het Covid Safe Ticket wordt nergens meer gebruikt.

Via deze link vind je het algemeen richtkader terug van de barometer vrijetijdsactiviteiten dat we de volgende maanden hanteren.

Basisprotocol Jeugd

Het basisprotocol voor de jeugdsector biedt een overzicht van de richtlijnen binnen het bevoegdheidsdomein Jeugd. Het protocol heeft een dynamische invulling gekregen die de neergaande of opwaartse kracht van de pandemie volgt. 

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media, De Ambrassade en de koepelorganisaties werken samen om jeugdverenigingen en lokale afdelingen te informeren over de geldende maatregelen. Dat gebeurt via de website van De Ambrassade.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor de indiening van je subsidiedossier of verslaggeving? Wat als je project of werking aangepast of geannuleerd wordt? Wat als je kadervormingscursussen niet kunnen doorgaan? Wat als de reservaties in je jeugdverblijfcentrum of hostel geannuleerd worden?

Check de veelgestelde vragen en antwoorden in de rubrieken hieronder.

Sectorspecifieke vragen

Jeugdorganisaties kunnen met sectorspecifieke vragen terecht bij hun steunpunt of belangenbehartiger. Ook onze jeugdcentra De Hoge Rielen, Destelheide en Hanenbos nemen noodgedwongen enkele maatregelen.

Belastingvermindering blijft gelden voor wie geen inschrijvingsgeld terugvraagt

Omdat veel jeugdorganisaties in financiële problemen kunnen komen door de afgelasting van hun activiteiten, roept de minister van Jeugd op om zoveel mogelijk solidariteit te tonen met jeugdorganisaties en het inschrijvingsgeld, indien mogelijk, niet terug te vragen.

Deze vorm van solidariteit wordt nu ook fiscaal ondersteund. Wie het inschrijvingsgeld niet terugvraagt, kan nog steeds rekenen op een belastingvermindering voor kinderopvangkosten.

Bereikbaarheid medewerkers Departement Cultuur, Jeugd en Media

De medewerkers van het Departement CJM werken maximaal van thuis uit, maar zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar. Je vindt hun contactgegevens op de thematische pagina's. 

Daarnaast kan je het departement bereiken op het algemene telefoonnummer en e-mailadres: