Overslaan en naar de inhoud gaan
Maatregelen JEUGD Maatregelen JEUGD

Maatregelen JEUGD

Be­slis­sin­gen Over­leg­co­mi­té van 26 no­vem­ber 2021

- Laatste update: 27 november 2021 - 

Het Overlegcomité van vrijdag 26 november besliste voor jeugdactiviteiten: 

"De ministers van Jeugd worden gevraagd om ten laatste op 29 november bijkomende voorstellen te formuleren inzake beperkingen en beveiligingen van de jeugdactiviteiten in binnenruimten, rekening houdend met de epidemiologische risico’s van het mengen van jongeren uit verschillende klassen en scholen."

In uitvoering van die beslissing stellen de drie ministers van jeugd in overleg met de jeugdsector volgende maatregelen voorop: 

 • Stopzetten meerdaagse activiteiten met overnachting       
 • Het is aanbevolen de jeugdactiviteiten buiten te laten plaatsvinden
 • Indien de activiteit binnen plaatsvindt gelden volgende maatregelen:
  • Er geldt een mondmaskerplicht vanaf 10 jaar tenzij dit onmogelijk is wegens de aard van de activiteit
  • De groepen worden beperkt tot 50 personen
  • Er wordt maximaal ingezet op een goede ventilatie van de ruimte
  • Er wordt rekening gehouden met de grootte van de ruimte en het aantal personen in die ruimte
  • In de mate van het mogelijke wordt sociale afstand gehouden
 • Bestaande richtlijnen blijven behouden: 
  • Intens fysiek contact vermijden
  • Deelnamevoorwaarden (wie ziek is blijft thuis)

De maatregelen gaan in vanaf maandag 29 november 2021 voor een periode van 3 weken, tot en met 20 december 2021. De bevoegde ministers volgen de situatie op de voet.

Basisprotocol Jeugd

Het basisprotocol voor de jeugdsector biedt een overzicht van de richtlijnen binnen het bevoegdheidsdomein Jeugd. Het protocol heeft een dynamische invulling gekregen die de neergaande of opwaartse kracht van de pandemie volgt. 

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media, De Ambrassade en de koepelorganisaties werken samen om jeugdverenigingen en lokale afdelingen te informeren over de geldende maatregelen. Dat gebeurt via de website van De Ambrassade.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor de indiening van je subsidiedossier of verslaggeving? Wat als je project of werking aangepast of geannuleerd wordt? Wat als je kadervormingscursussen niet kunnen doorgaan? Wat als de reservaties in je jeugdverblijfcentrum of hostel geannuleerd worden?

Check de veelgestelde vragen en antwoorden in de rubrieken hieronder.

Sectorspecifieke vragen

Jeugdorganisaties kunnen met sectorspecifieke vragen terecht bij hun steunpunt of belangenbehartiger. Ook onze jeugdcentra De Hoge Rielen, Destelheide en Hanenbos nemen noodgedwongen enkele maatregelen.

Belastingvermindering blijft gelden voor wie geen inschrijvingsgeld terugvraagt

Omdat veel jeugdorganisaties in financiële problemen kunnen komen door de afgelasting van hun activiteiten, roept de minister van Jeugd op om zoveel mogelijk solidariteit te tonen met jeugdorganisaties en het inschrijvingsgeld, indien mogelijk, niet terug te vragen.

Deze vorm van solidariteit wordt nu ook fiscaal ondersteund. Wie het inschrijvingsgeld niet terugvraagt, kan nog steeds rekenen op een belastingvermindering voor kinderopvangkosten.

Bereikbaarheid medewerkers Departement Cultuur, Jeugd en Media

De medewerkers van het Departement CJM werken maximaal van thuis uit, maar zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar. Je vindt hun contactgegevens op de thematische pagina's. 

Daarnaast kan je het departement bereiken op het algemene telefoonnummer en e-mailadres: