Overslaan en naar de inhoud gaan
Vragen en maatregelen JEUGD Vragen en maatregelen JEUGD

Vragen en maatregelen JEUGD

Basisprotocol voor de jeugdsector

Het basisprotocol voor de jeugdsector biedt een overzicht van de richtlijnen binnen het bevoegdheidsdomein Jeugd. Het protocol heeft een dynamische invulling gekregen die de neergaande of opwaartse kracht van de pandemie volgt. 

Richtlijnen vanaf 25 juni 2021

  • Activiteiten in georganiseerd verband, in het bijzonder door een club of vereniging, steeds in aanwezigheid van een meerderjarige trainer, begeleider of toezichter:
    • Activiteiten mogen worden georganiseerd voor één of meerdere groepen van maximum 100 personen;
    • De personen die samenkomen in het kader van deze activiteiten moeten in eenzelfde groep blijven en mogen niet samen worden gezet met de personen van een andere groep
Maatregel Tot en met 12 jaar 13 t.e.m. 18 jaar
Samenstelling bubbel (binnen en buiten) 100 100
Mondmasker en afstand
  • Deelnemers niet nodig
  • Begeleiders bewaren in de mate van het mogelijke afstand
In de mate van het mogelijke afstand bewaren
Overnachting mogelijk mogelijk
Fysiek contact   Intens fysiek contact vermijden
Buiten/binnen   Zoveel mogelijk buitenactiviteiten

De maatregelen zijn geldig vanaf 25 juni 2021 tot 30 juli 2021. In het zomerplan van het Overlegcomité werd aangekondigd dat de grootte van de groep vanaf 30 juli 2021 kan versoepelen naar 200 personen. De nadere bepalingen omtrent de maatregelen vanaf 30 juli 2021 moeten nog vastgelegd worden via een wijziging van het Ministerieel Besluit.

Jeugdwerkregels

Samen met De Ambrassade, Bataljong, jeugdorganisaties en virologen stelden we jeugdwerkregels op. Dit is een set van verplichte regels voor de werkingen voor kinderen en jongeren. Meer uitleg over de jeugdwerkregels vind je op de website van De Ambrassade.

Wat als een deelnemer ziek of besmet is?

Wanneer een deelnemer tijdens of na een jeugdwerkactiviteit ziek of besmet blijkt te zijn, moet je de noodprocedure volgen.

Meldpunt COVID-19 besmettingen

Vul ook het formulier in, zodat het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het kabinet van de minister van Jeugd op de hoogte zijn van de besmetting op je kamp, activiteit of werking.

Vul het formulier in

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor de indiening van je subsidiedossier of verslaggeving? Wat als je project of werking aangepast of geannuleerd wordt? Wat als je kadervormingscursussen niet kunnen doorgaan? Wat als de reservaties in je jeugdverblijfcentrum of hostel geannuleerd worden?

Check de veelgestelde vragen en antwoorden in de rubrieken hieronder.

Sectorspecifieke vragen

Jeugdorganisaties kunnen met sectorspecifieke vragen terecht bij hun steunpunt of belangenbehartiger. Ook onze jeugdcentra De Hoge Rielen, Destelheide en Hanenbos nemen noodgedwongen enkele maatregelen.

Belastingvermindering blijft gelden voor wie geen inschrijvingsgeld terugvraagt

Omdat veel jeugdorganisaties in financiële problemen kunnen komen door de afgelasting van hun activiteiten, roept de minister van Jeugd op om zoveel mogelijk solidariteit te tonen met jeugdorganisaties en het inschrijvingsgeld, indien mogelijk, niet terug te vragen.

Deze vorm van solidariteit wordt nu ook fiscaal ondersteund. Wie het inschrijvingsgeld niet terugvraagt, kan nog steeds rekenen op een belastingvermindering voor kinderopvangkosten.

Bereikbaarheid medewerkers Departement Cultuur, Jeugd en Media

De medewerkers van het Departement CJM werken maximaal van thuis uit, maar zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar. Je vindt hun contactgegevens op de thematische pagina's. 

Daarnaast kan je het departement bereiken op het algemene telefoonnummer en e-mailadres: