Overslaan en naar de inhoud gaan
Vragen en maatregelen JEUGD Vragen en maatregelen JEUGD

Vragen en maatregelen JEUGD

Basisprotocol voor de jeugdsector

Het basisprotocol voor de jeugdsector biedt een overzicht van de richtlijnen binnen het bevoegdheidsdomein Jeugd. Het protocol heeft een dynamische invulling gekregen die de neergaande of opwaartse kracht van de pandemie volgt. 

Richtlijnen vanaf 8 mei 2021

  • Jeugdwerkactiviteiten zijn toegestaan voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Deze activiteiten mogen georganiseerd worden voor groepen van maximaal 25 personen tot en met 18 jaar, de begeleiders niet meegeteld. 
  • Overnachtingen zijn niet toegestaan.
  • De personen die samenkomen in het kader van deze activiteiten moeten in eenzelfde groep blijven en mogen niet samen worden gezet met de personen van een andere groep.
  • De stabiliteit van de groepen moet verzekerd worden en wisselende contacten moeten worden vermeden. Het is dus ook noodzakelijk te vermijden dat kinderen en jongeren evenals hun begeleiders deelnemen aan verschillende groepen en activiteiten in georganiseerd verband per week.
  • Voor jongeren vanaf 13 jaar worden deze activiteiten verplicht buiten georganiseerd. Voor de kinderen tot en met 12 jaar worden deze activiteiten in de mate van het mogelijke buiten georganiseerd.
  • Activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar mogen ook binnen georganiseerd worden met maximum 10 kinderen, begeleiders niet meegeteld.
  • De begeleiders respecteren de regels van social distancing in de mate van het mogelijke, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. Ze zijn bovendien verplicht om de mond en de neus te bedekken met een mondmasker.
  • Buitenactiviteiten in een georganiseerde context voor jongeren ouder dan 18 jaar zijn mogelijk voor groepen van maximaal 25 personen, begeleiders niet meegeteld. 

Jeugdwelzijnswerk kan blijven doorgaan voor alle leeftijden onder de afspraken die in mei geldend waren. De richtlijnen hiervoor worden gevat in een specifiek draaiboek voor jeugdwelzijnswerk en specifiek draaiboek voor geprofessionaliseerd jeugdwerk voor kinderen en jongeren met een handicap.

Publieke ruimte om te spelen, sporten, ontmoeten voor kinderen en jongeren van alle leeftijden blijft open.

Jeugdwerkregels

Samen met De Ambrassade, Bataljong, jeugdorganisaties en virologen stelden we jeugdwerkregels op. Dit is een set van verplichte regels voor de werkingen voor kinderen en jongeren. Meer uitleg over de jeugdwerkregels vind je op de website van De Ambrassade.

Wat als een deelnemer ziek of besmet is?

Wanneer een deelnemer tijdens of na een jeugdwerkactiviteit ziek of besmet blijkt te zijn, moet je de noodprocedure volgen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor de indiening van je subsidiedossier of verslaggeving? Wat als je project of werking aangepast of geannuleerd wordt? Wat als je kadervormingscursussen niet kunnen doorgaan? Wat als de reservaties in je jeugdverblijfcentrum of hostel geannuleerd worden?

Check de veelgestelde vragen en antwoorden in de rubrieken hieronder.

Sectorspecifieke vragen

Jeugdorganisaties kunnen met sectorspecifieke vragen terecht bij hun steunpunt of belangenbehartiger. Ook onze jeugdcentra De Hoge Rielen, Destelheide en Hanenbos nemen noodgedwongen enkele maatregelen.

Belastingvermindering blijft gelden voor wie geen inschrijvingsgeld terugvraagt

Omdat veel jeugdorganisaties in financiële problemen kunnen komen door de afgelasting van hun activiteiten, roept de minister van Jeugd op om zoveel mogelijk solidariteit te tonen met jeugdorganisaties en het inschrijvingsgeld, indien mogelijk, niet terug te vragen.

Deze vorm van solidariteit wordt nu ook fiscaal ondersteund. Wie het inschrijvingsgeld niet terugvraagt, kan nog steeds rekenen op een belastingvermindering voor kinderopvangkosten.

Bereikbaarheid medewerkers Departement Cultuur, Jeugd en Media

De medewerkers van het Departement CJM werken maximaal van thuis uit, maar zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar. Je vindt hun contactgegevens op de thematische pagina's. 

Daarnaast kan je het departement bereiken op het algemene telefoonnummer en e-mailadres: