Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

1,2 miljoen euro bijkomende steun voor jeugdorganisaties

De maatregelen ter bestrijding van het coronavirus hadden een grote impact op de jeugdsector. De Vlaamse Regering maakt in 2021 opnieuw middelen vrij om erkende jeugdverenigingen uit de nood te helpen en een perspectief te bieden. Het Departement Jeugd, Cultuur en Media kent aan 17 jeugdorganisaties in totaal 1.200.527,66 euro bijkomende steun toe.

De jeugdsector signaleerde in het voorjaar 2021 dat de derde golf van de pandemie grote gevolgen had voor de financiële situatie van verschillende erkende verenigingen. De jeugdverenigingen moesten kampen en activiteiten tijdens schoolvakanties opnieuw aanpassen of stopzetten. Dit geldt ook voor workshops in samenwerking met scholen, bibliotheken of jeugddiensten. Deze situatie herhaalde zich tijdens de vierde golf in het najaar waardoor de jeugdverenigingen financieel onder druk blijven staan.

In 2020 maakte het noodfonds voor de jeugdsector een belangrijk verschil. De Vlaamse Regering maakt ook in 2021 middelen vrij om de erkende jeugdverenigingen uit de nood te helpen. Er dienden 21 erkende jeugdverenigingen via KIOSK een subsidieaanvraag in. Twee aanvragen waren onvolledig en twee aanvragen voldeden niet aan alle voorwaarden.

De administratie deelde de jeugdverenigingen in verschillende groepen in op basis van liquide middelen en schulden. Deze werkwijze garandeerde dat in de eerste plaats de verenigingen in aanmerking kwamen waarvoor de steun belangrijk was om te overleven. Het Departement Jeugd, Cultuur en Media kent aan 17 jeugdorganisaties in totaal € 1.200.527,66 bijkomende steun toe.