Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

123inclusie: draag jij deze campagne mee uit?

Op 9 oktober start de maand van de inclusie. De campagne ‘123inclusie - Iedereen erbij’ wil er mee voor zorgen dat kinderen en jongeren met een beperking gemakkelijker hun weg vinden naar het jeugdwerk, de kinderopvang en de sportclub. Doe mee met de TikTokchallenge, speel het 123inclusiespel, ontdek de podcast en laat zien dat je met je kinderopvang, club of vereniging openstaat voor inclusie!

Campagnebeeld 123inclusie

Waarom een campagne

Kinderen en jongeren met een beperking vinden moeilijk aansluiting bij leeftijdsgenoten als het gaat om vrijetijdsbesteding. 123inclusie wil professionelen en vrijwilligers ondersteunen en motiveren om kinderen en jongeren met een beperking warm te onthalen en goed te begeleiden.  

De campagne is een initiatief van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, het Agentschap Opgroeien en het Agentschap Binnenlands Bestuur.
 

Klaar voor de challenge?

Op 9 oktober start de campagne met een challenge bij jeugdverenigingen, sportclubs en initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang. Je kunt ook gebruikmaken van een pakket met tools, tips en tricks om zo de deuren open te zetten voor kinderen en jongeren met een beperking. Verwacht je aan 4 podcasts op YouTube en Spotify, posters, een spel en een socialmediacampagne. De focus ligt op kinderen, jongeren en hun (bege)leiders.

Maak de campagne mee bekend!

Jouw vereniging, kinderopvang of club kan zich engageren om de campagne mee uit te dragen:

  • Speel het 123inclusie live spel. Speel vanaf 9 oktober met jouw club, vereniging of opvang een bijzondere versie van 123piano. Blinddoek enkele kinderen, laat ze voetje voor voetje naar voren schuifelen, achterstevoren lopen, door hen eerst een stap opzij en naar voren te zetten, of door een ander kind of jongere op de rug te nemen. Maak een filmpje of foto’s en deel ze. 
  • Doe mee met de TikTokchallenge. Maak een zo origineel mogelijk, geestig bewegend groepsportret van jouw vereniging, opvangdienst of club waarbij iedereen een plekje in het beeld krijgt! Deel ze op TikTok en Instagram.  
  • Deel onze verhalen op Facebook en Instagram. Volg de campagne op de voet en deel tips en tricks, ontdek de hoogtepunten van de podcasts, reageer en ... vertel het vooral verder!

Tip: tag je al acties met @123inclusie en voeg #123inclusie #iedereenerbij toe! 

Download het inspiratiemateriaal op de website van De Ambrassade.

Jongeren spelen geblinddoekt een spel

Netwerkmoment 'Inclusie in de vrije tijd'

Naast de campagne zetten we ook in op een heus netwerkmoment. Kinderen en jongeren hebben recht op jeugdwerk en vrijetijdsbesteding, ongeacht wie ze zijn, waarin ze geloven en wat ze wel of niet kunnen. Het jeugdwerk, lokale besturen, welzijnsorganisaties en andere vrijetijdsactoren hebben dan ook als taak elk kind en elke jongere een plek te geven in het vrijetijdsaanbod.

Daarom organiseren JINT, Bataljong, het Kenniscentrum Kinderrechten en De Ambrassade samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media op 18 november het netwerkmoment 'Inclusie in de vrije tijd'. We zetten goede praktijken die drempels wegwerken in de kijker. En we maken tijd om ervaringen uit te wisselen en te netwerken.

Link met Masterplan Diversiteit in/en het jeugdwerk

De campagne ‘123inclusie - Iedereen erbij’ en het netwerkmoment 'Inclusie in de vrije tijd' kaderen in het Vlaams Jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan (JKP). Diversiteit in het jeugdwerk blijft een belangrijk aandachtspunt. Onder andere in het huidige JKP, in de jeugdsector en via verschillende projecten zoals bovenstaande initiatieven en Komaf, wordt nog steeds hard gewerkt om de visie en strategie rond diversiteit om te zetten in de praktijk.

De geleerde lessen en goede praktijken werden voor het eerst gebundeld in een actieplan in 2018. In het eindrapport van het Masterplan Diversiteit in/en het jeugdwerk vind je de concrete resultaten van het traject en lees je hoe we er tijdens de huidige legislatuur mee aan de slag zijn gegaan.