Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws Nieuws
Nieuwsbericht

1,4 miljoen euro voor elf circusprojecten

De minister van Cultuur kent 1.391.884 euro subsidies toe aan elf circusprojecten: zes projecten creatie & spreiding en vijf circusfestivals. Het gaat om een beslissing naar aanleiding van de eerste projectronde binnen het nieuwe Circusdecreet, dat sinds 1 maart 2019 van kracht is. Met deze projectsubsidies geeft de minister een stevige impuls aan het Vlaamse circusveld, dat in volle ontwikkeling is.

Goedgekeurde projecten

In deze projectronde werden zeventien projectaanvragen ingediend (één ervan werd intussen ingetrokken door de aanvrager). De minister kent nu aan elf projecten een subsidie toe. Daarmee volgt hij het advies van de bevoegde beoordelingscommissie.

  • Zes nieuwe projecten creatie & spreiding: Hastan, Mardulier en Deprez, De Blijde Boodschap, Jason van Lith, Compagnie Charlie en Circus Katoen
  • Vijf circusfestivals: Brugge Plus, AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten, APB de Warande, De Spil en Stad Aalst

Overzicht goedgekeurde projecten 2021

De projecten starten in 2021. Sommige projecten lopen over meerdere jaren, de subsidie geldt voor de volledige projectperiode.   

Andere subsidielijnen in het Circusdecreet

Behalve projectondersteuning voor creatie & spreiding en festivals voorziet het Circusdecreet ook structurele middelen voor circuswerkplaatsen, circusateliers, circusgezelschappen en een circuscentrum. De beoordelingsprocedure voor vijfjarige werkingssubsidies is volop aan de gang, daarover later meer.

Kleinere subsidielijnen zijn de ‘internationale reiskosten’ en de ‘ontwikkelingsgerichte beurzen voor individuele circuskunstenaars’. Die kunnen dit jaar voor het eerst aangevraagd worden, tot uiterlijk 1 oktober 2020.