Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

1,6 miljoen euro voor isolatie, ventilatie en toegankelijkheid jeugdinfrastructuur

De Vlaamse Regering trekt meer dan 1,6 miljoen euro uit voor 23 verschillende projecten van jeugdorganisaties om hun infrastructuur energiezuiniger en toegankelijker te maken. “Onze kinderen en jongeren verdienen moderne en veilige plaatsen om te spelen, elkaar te ontmoeten of gewoon zichzelf te kunnen zijn. De coronacrisis heeft het belang hiervan nog maar eens benadrukt”, aldus Vlaams minister van Jeugd. Het gaat in totaal om een bedrag van 1.629.829,87 euro.

De sectorale investeringssubsidies voor jeugdinfrastructuur voor bovenlokale cultuur- en jeugdinfrastructuur worden elk jaar toegekend aan organisaties die hun gebouwen toegankelijker of energiezuiniger willen maken. Het gaat bijvoorbeeld over aanpassingen voor rolstoelgebruikers, isolatie, nieuwe verwarmingsinstallaties, … Dankzij het relanceplan “Vlaamse Veerkracht” kunnen er dit jaar meer organisaties gebruik maken van de subsidies. Organisaties die beschikken over bovenlokale jeugdinfrastructuur kunnen tot 60% investeringssubsidies ontvangen voor maatregelen ten behoeve van het energiezuiniger of toegankelijker maken van gebouwen en sites.

 “Deze investeringen zijn echt noodzakelijk: we willen het jeugdwerk en de infrastructuur openstellen voor alle kinderen en jongeren. Dat vergt extra inspanningen voor organisaties. Zulke investeringen zijn voor organisaties die werken met kleine marges vaak onmogelijk. Met deze subsidies krijgen ze dat broodnodige financiële duwtje in de rug. Onze kinderen en jongeren verdienen moderne en toegankelijke jeugdinfrastructuur. Deze investeringen moeten ervoor zorgen dat nog meer kinderen en jongeren kunnen genieten van een zorgeloze vrije tijd in de meest optimale omstandigheden. Dat geldt voor alle kinderen en jongeren, ook zij die omwille van hun beperking niet altijd even gemakkelijk kunnen deelnemen aan activiteiten”, vertelt Vlaams minister van Jeugd.

In totaal dienden 31 organisaties een subsidieaanvraag in, waarvan er 23 werden goedgekeurd.

Een van die organisaties is Jeugdcentrum De Bogaard in Geel. Zij ontvangen een bedrag van 228.022,74 euro voor het energiezuinig maken van het jeugdcentrum. Het gaat over een renovatie van het gebouw, het isoleren van de dakconstructie, het plaatsen van superisolerende beglazing en koepels, ventilatiewerken en het plaatsen van LED-verlichting. Daarnaast ontvangt de stad Geel ook een subsidiebedrag van 250.000 euro voor het toegankelijk maken van het gebouw voor mensen met een beperking.

Ook de volgende organisaties ontvangen een investeringssubsidie:

Jeugdverblijfcentrum JES Sleep Inn, Brussel: 41.668,19 euro
Een nieuwe plateaulift moet het jeugdverblijfcentrum toegankelijk maken voor minder mobiele bezoekers. Daarnaast krijgt ook één kamer een aangepaste badkamer specifiek voor rolstoelgebruikers.

Jongerencultuurcentrum Minus One, Gent: 253.862,40 euro
Er komen energiezuinige maatregelen waarbij de grootste energieverslinders van het gebouw - de verwarming en de verlichting - worden aangepakt.

Scoutslokalen Gudrun-Elckerlyc, Herent: 38.511,85 euro
De scouts zullen een oud schoolgebouwtje omvormen tot energiezuinige jeugdlokalen. Deze gebouwen zullen vooral gebruikt worden voor de AKABE-werking (voor kinderen en jongeren met een handicap). Het gaat hier bijvoorbeeld om het isoleren van buitenmuren en het plaatsen van dakisolatie, superisolerend glas en centrale verwarming. 

Hopper jeugdverblijf Merkenveld, Zedelgem: 74.689,29 euro
In het jeugdverblijf komt een nieuwe lift in de inkomhal voor minder mobiele personen. Er komt ook een toegankelijke badkamer met douche, toilet en wastafel en aangepast sanitair voor mensen met een beperking.

Centrum voor Jeugdtoerisme Sint-Jansburg - De Burcht, Malle: 195.428,78 euro
Het centrum wordt toegankelijker en duurzamer. Er komt onder meer een nieuwe verwarmingsinstallatie, betere isolatie en ventilatie en energiezuinige verlichting.

Speelstrozolder Diggie, Brakel: 21.460,00 euro
Bij Diggie vzw komt er dakisolatie voor de gloednieuwe ‘speelstrozolder’. Dankzij de isolatie krijgen de bezoekers een extra ruimte om te spelen en te leren.

Vakantiehuis Fabiola, Maasmechelen: 29.554,20 euro
In het vakantiehuis krijgen ze nieuwe dakbeglazing en dubbele deuren. Zo zal er minder warmte verloren gaan en is het vakantiehuis beter toegankelijk voor kinderen en jongeren met een beperking.

Salient School Hotel 2, Ieper: 102.865,20 euro
Het jeugdverblijfcentrum krijgt steun om extra isolatie (dak, vloeren, schrijnwerk) en centrale verwarming met warmtepomp te plaatsen en te zorgen voor voldoende ventilatie.

't Kraaienest, Nieuwpoort: 16.200,00 euro
Er komen windturbines en een batterijopslag in dit jeugdverblijf. Met deze investering trekken ze de kaart van hernieuwbare energie. 

Hopper jeugdverblijf De Brink, Herentals: 14.512,86 euro
Het jeugdverblijf wordt nog energiezuiniger. In het verleden werd al steun toegekend om het dak te isoleren en een zonneboiler te plaatsen. Nu worden alle lichten vervangen door energiezuinige LED-varianten met efficiënte sturing.  

Centrum voor nascholing & posthogeschoolvorming, Poperinge: 8.122,99 euro
Het hoofdgebouw van het Plokkersheem wordt beter geïsoleerd. Daarbij wordt ingezet op ecologische duurzaamheid van de bouwmaterialen.

De Barkentijn, Nieuwpoort: 16.815,41 euro
De Barkentijn krijgt nieuwe verlichting en nieuwe thermostatische kranen, de leidingen worden geïsoleerd en er komen frequentiegestuurde pompen. De ingrepen komen er na een gratis energiescan die samen met de Vlaamse overheid en het Pulse Transitienetwerk werd uitgevoerd.

JINT, Brussel: 172.785,10 euro
De lokalen van JINT vzw worden energiezuiniger. Er komt extra isolatie en nieuwe verlichting, de condensatieketel en luchtgroep worden vervangen en er worden thermostatische kranen geïnstalleerd.

Bemdhal, Arendonk: 8.772,00 euro
Het sociaal-toeristisch verblijfscentrum krijgt nieuwe LED-verlichting, zowel binnen als buiten.

Jeugdverblijfcentrum Sloerodoe, Bocholt: 19.821,15 euro
Het jeugdverblijfcentrum krijgt aangepaste stroomvoorzieningen met nieuwe verlichting. Daarnaast krijgt het centrum een update wat betreft toegankelijkheid: een rolstoeltoegankelijk verhard pad, een buitentrap en een aangepaste toilet en douche.

De Bosgeus, Sint-Niklaas: 41.165,71 euro
De Bosgeus vzw zal haar hoofdgebouw energiezuiniger maken door het plaatsen van LED-verlichting en vloerisolatie. 

K.S.J. De Burcht, Mol: 22.450,00 euro
De Burcht voerde een energiescan uit via Pulse Transitienetwerk. Op basis hiervan worden nu middelen vrijgemaakt voor de vernieuwing van de centrale verwarming en worden de systemen beter afgeregeld. Er komt ook een zonneboiler.

Scoutslokaal De Olmen, Sint-Niklaas: 67.122,00 euro
De Olmen krijgen steun voor energiezuinige maatregelen bij het afbraak- en nieuwbouwproject voor de jeugdlokalen van de vereniging in de vorm van LED-verlichting, isolatie en superisolerend glas. Ook wordt er een energie-audit uitgevoerd.

Scoutslokaal Donk, Herk-de-Stad: 6.000,00 euro
Donk krijgt steun voor het vervangen van hun verwarmingsketel door een nieuwe en energiezuinige installatie.