Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

19 nieuwe kunstwerken voor Collectie van de Vlaamse Gemeenschap

Eind 2019 besliste minister van Cultuur Jan Jambon om 19 werken van 15 beeldende kunstenaars aan te kopen voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Voor deze aankopen had de minister in 2019 een budget van 250.000 euro ter beschikking. Voor de ontwikkeling van zijn beleidsvisie met betrekking tot deze collectie, en voor de keuze van de juiste werken, liet de minister zich adviseren door een commissie van drie experten uit het veld van de hedendaagse beeldende kunst.

Het totale pakket van aankopen blijkt heel divers van aard. De minister kocht zowel werken van gevestigde namen die internationaal excelleren, als werken van jongere kunstenaars die nog volop hun plek in het veld aan het innemen zijn, maar die nu al blijk geven van potentieel. Ook is er een mooi evenwicht qua media die werden gehanteerd om deze werken te creëren. Hierdoor bevat de selectie indrukwekkende museale installaties, schilderwerk, prenten, videowerk, en zelfs een mooi staaltje internetkunst.

De vorige minister van Cultuur Sven Gatz had aandacht voor de aanwezigheid van vrouwelijke kunstenaars in de Vlaamse canon. Maar ook minister Jambon hield hier rekening mee. Twee derde van de aangekochte werken zijn van vrouwelijke kunstenaars. Daarbij gaat het niet alleen om kunstenaars aan het begin van een veelbelovend traject. De minister kocht ook werk van kunstenaars uit eerdere generaties, om historische lacunes in de collectie weg te werken.

Deze aankopen betekenen niet enkel een financiële ondersteuning voor de kunstenaars. Door hun werk in deze collectie op te nemen, erkent de Vlaamse overheid ook de kwaliteit en het belang van hun werk. Het positieve effect dat dit heeft op de (internationale) uitstraling van hun oeuvre, en van het Vlaamse kunstenveld, kan men niet onderschatten.

De aangekochte werken worden toevertrouwd aan de verschillende hedendaagse kunst­musea in Vlaanderen. Hier worden zij op een goede manier bewaard en aan het publiek getoond.

Bekijk de volledige lijst van aankopen