19 nieuwe werken voor Collectie Vlaamse Gemeenschap
De Vlaamse minister van Cultuur heeft 19 werken van 17 kunstenaars aangekocht voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Voor de keuze van de werken liet de minister zich adviseren door een commissie van drie experten uit het veld van de hedendaagse beeldende kunst. De selectie is opnieuw heel divers. Voor de totale aankoop had de minister een budget van 250.000 euro ter beschikking.
De Collectie Vlaamse Gemeenschap is een publieke kunstcollectie die door de Vlaamse overheid wordt beheerd. Ze moet een volledig en correct beeld geven van de kwaliteitsvolle en relevante hedendaagse Vlaamse kunst. De aangekochte werken worden toevertrouwd aan verschillende hedendaagse kunstmusea in Vlaanderen.
Advies van experten bij aankoop
Voor de aankoop van de nieuwe werken liet de minister zich adviseren door een commissie van 3 experten uit het veld van de hedendaagse beeldende kunst.
Die aankoopcommissie hield in haar voorstellen rekening met de volgende 3 parameters uit haar visienota Kunstaankopen 2019-2023:
- historische lacunes in de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap remediëren;
- sleutelwerken van toonaangevende actuele kunstenaars aankopen;
- werken uit jongere, beloftevolle oeuvres tijdig aankopen.
Daardoor zijn de aangekochte kunstwerken zeer divers en vinden we zowel gevestigde als opkomende namen terug. Van de meeste kunstenaars was er nog niet eerder werk opgenomen in de collectie.
Aangekochte werken
Bij de aankoop van de kunstwerken was er aandacht voor de diversiteit aan kunstvormen. De Collectie van de Vlaamse Gemeenschap wordt aangevuld met:
- 4 beeldhouwwerken (waaronder 1 buitenwerk in aluminium);
- 3 schilderijen;
- 3 videowerken;
- 2 werken in gemengde media;
- 2 fotografiewerken;
- 2 textielwerken;
- 2 tekeningen;
- 1 collage;
De kunstwerken worden in bewaring genomen door de Vlaamse hedendaagse kunstmusea, die de werken vervolgens kunnen opnemen in hun tentoonstellingen. Die musea zijn Mu.ZEE, SMAK, M HKA, M Leuven, het FOMU en het Middelheimmuseum.

‘Buitenwerk’ krijgt een plaats in het Middelheimmuseum
Er werd dit jaar 1 buitenwerk aangekocht: Summer Breeze (2020) van Peter Rogiers (1967). Het is een aluminium sculptuur van een danser(es), die verwijst naar Degas’ ballerina’s, met duidelijke lasnaden, gietnaden en ‘uitvoeringsongelukjes’. Het beeld is in verschillende stadia gemaakt, in een proces van deconstructie, assemblage en associatie. Daardoor nodigt het uit tot een andere lezing en wordt het cliché van de historische referentie overstegen. Het werk krijgt een plaats in het openluchtmuseum Middelheim.

Werken reflecteren tijdsgeest
Dit jaar spelen een aantal aangekochte werken actief in op de tijdsgeest. Zo is er de video Just call him to see if he picks up (2018) van Margarita Maximova (1990), waarin de vervorming van menselijke emotionele communicatie in het digitale tijdperk centraal staat. Daarnaast is er het videowerk Lobby (2020) van Meg Stuart (1965), dat de kunstenaar tijdens de coronacrisis maakte. Het reflecteert direct en uitgesproken over de heftige veranderingen die de wereld onderging en die vandaag nog nazinderen.

Historische lacunes opvullen
Met de aankoop van 2 werken van Ria Bosman (1956) wordt een historische lacune opgevuld. Ria Bosman ontwikkelt sinds het einde van de jaren ‘70 een consistent oeuvre waarmee ze onderzoek voert naar de werking van kleur in relatie tot de vorm en de materiële kenmerken van textiel. Haar werk is het resultaat van een tijdsintensief en meditatief proces van bewerken, versnijden, verweven, samenbrengen en inkleuren van textiel. Zowel het vroegere werk Progressie (1981) als het recent werk Hoop II (2022) werden aangekocht.
Erkenning van kwaliteit en belang binnen het Vlaamse kunstenveld
Het aankoopbeleid verderzetten is van groot belang voor de kunstenaars, voor wie het naast een financiële ondersteuning ook een erkenning van de kwaliteit van hun werk is. Door hun werk in de collectie op te nemen en in bewaring te geven aan Vlaamse kunstmusea stimuleert de Vlaamse overheid bovendien de zichtbaarheid van en het publiek draagvlak voor het Vlaamse hedendaagse kunstlandschap.