Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

5 Vlaamse musea en Archief Gent krijgen kwaliteitslabel

De Vlaamse minister van Cultuur heeft beslist om het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkend museum’ toe te kennen aan 5 musea: ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst, GUM – Gents Universiteitsmuseum & Plantentuin Gent, Museum Mayer van den Bergh, Museum Vleeshuis en het Rubenshuis. Daarnaast kende hij het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling’ toe aan Archief Gent.

Vleeshuis - copyright Victoriano Moreno

Musea, culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken krijgen een kwaliteitslabel op basis van een internationale minimumstandaard voor een professionele cultureel-erfgoedwerking. Het hebben van een kwaliteitslabel toont aan dat het cultureel erfgoed binnen de organisatie in goede handen is, dat er zorg- en duurzaam mee wordt omgesprongen en dat het cultureel erfgoed wordt beheerd volgens de regels van de kunst.

©Victoriano Moreno - Vleeshuis

't Gasthuys Aalst - gids met klas

’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst

’t Gasthuys vertelt het verhaal van Aalst en de deelgemeenten. Het museum verzamelt, bewaart en vertelt dat verhaal aan de hand van archeologie, kunst, de geschiedenis van de stad en enkele prominente Aalstenaars.

© 't Gasthuys

Gents Universiteitsmuseum - copyright Karin Borghouts

GUM – Gents Universiteitsmuseum & Plantentuin Gent

Als ‘Forum voor Wetenschap, Twijfel en Kunst’ toont het GUM je hoe wetenschappers te werk gaan. Je wordt uitgedaagd om naar de grenzen van de wetenschap te zoeken. Het museum staat midden in de Plantentuin van de universiteit. Die historische botanische tuin heeft een levende collectie van meer dan 10.000 planten.

© Karin Borghouts

Museum Mayer van den Bergh - copyright Ans Brys

Museum Mayer van den Bergh

In het ​Museum Mayer van den Bergh maak je kennis met een veelzijdige kunstcollectie, de man die ze in de 19de eeuw verzamelde en zijn moeder die het museum tot leven bracht in het begin van de 20ste eeuw.

© Ans Brys

Vleeshuis - copyright Tom Cornille

Museum Vleeshuis | Klank van de Stad

Museum Vleeshuis | Klank van de Stad brengt 800 jaar Antwerpse muziekcultuur tot leven. Met onder meer muziekinstrumenten, gereedschap, schilderijen, prenten en geluid vertelt het museum de verhalen van de mensen achter de muziek.

© Tom Cornille

Rubenshuis - copyright Ans Brys

Rubenshuis

In het Rubenshuis woonde de kunstenaar Pieter Paul Rubens met zijn gezin. Hoge koninklijke gasten en belangrijke opdrachtgevers werden in zijn stadspaleis ontvangen. In het atelier schilderde hij met zijn collega’s en assistenten. De kunstcollectie omvat 17de-eeuwse schilder-, teken- en beeldhouwkunst en toegepaste kunst, zowel van de meester zelf als van zijn collega’s en tijdgenoten.

© Ans Brys

Archief Gent

Archief Gent

In Archief Gent vind je de archieven van Stad Gent en OCMW Gent, waarvan sommige teruggaan tot in de Middeleeuwen. Ook tref je er bijna vierhonderd private collecties en beeldcollecties aan.

Over de kwaliteitslabels voor collectiebeherende organisaties

97 collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel hebben een kwaliteitslabel als door de Vlaamse overheid erkend museum, erfgoedbibliotheek of culturele archiefinstelling. Het gaat om 20 culturele archiefinstellingen, 9 erfgoedbibliotheken en 68 musea.

Ontdek alle organisaties met een kwaliteitslabel