Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

6 nieuwe borgingspraktijken op het Register van inspirerende voorbeelden

De Vlaamse minister van Cultuur voegt 6 nieuwe borgingspraktijken toe aan het Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed. Dat register bundelt goede voorbeelden die anderen kunnen inspireren bij het koesteren, delen en doorgeven van hun eigen niet-tastbaar erfgoed.

Immaterieel erfgoed en ‘borgen’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat immaterieel erfgoed niet tastbaar is, zijn bewuste acties nodig om het levend te houden. Dat noemen we borgen. Hoe we immaterieel erfgoed borgen, kunnen we leren van elkaar. Op het Register van inspirerende voorbeelden worden succesvolle acties, projecten en programma’s gebundeld, telkens voor een periode van drie jaar. Bedoeling is dat erfgoedgemeenschappen inspiratie halen uit die dynamische lijst.

Peletonnetje van kleuters

Hoe komt een praktijk op het register?

Voor het register kun je geen aanvraag indienen, maar word je genomineerd door derden. Om nieuwe acties, projecten en programma’s op het register te plaatsen, lanceert het Departement Cultuur, Jeugd en Media elk najaar een oproep naar het brede publiek en de cultureel-erfgoedsector. 

Een expertencommissie beoordeelt de nominaties en adviseert de Vlaamse minister van Cultuur in zijn keuze van inspirerende voorbeelden.

Nieuw op het register

Na advies van de expertencommissie selecteert de minister de volgende praktijken: 

  • 'Beste Campinisten!' Kempische commons op zijn mooist.
  • Het tweejaarlijks accordeonfestival Airbag in Brugge
  • Jong geleerd is oud gedaan: een pelotonnetje van kleutertjes in de Bloemenstoet
  • Het 2de Spoor van FeliX Art & Eco
  • Buumplanters – La Fidélité Future
  • Molennetwerk KempenBroek vzw

Alle 6 voorbeelden tonen erfgoedgemeenschappen die bewust actie ondernemen om hun erfgoed met anderen te delen en de volgende generaties zin te geven om mee te doen. De praktijken zijn gespreid over Vlaanderen en Brussel. Ze tonen dat diverse initiatiefnemers bezig zijn met immaterieel erfgoed: van professionele organisaties zoals erfgoedcellen tot geëngageerde vrijwilligersorganisaties.