Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

600.000 euro voor ondersteuning van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur kent 21 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Daarmee ondersteunt hij 21 meesters-vaklui en 35 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren.

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is niet alleen waardevol maar ook uiterst kwetsbaar. Zo kan vakmanschap alleen levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties. 

Intensief partnerschap

Met de beurzen vakmanschap krijgen vaklui de kans om gedurende een langere periode - een paar maanden tot twee jaar - intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Meester en leerling(en) vormen daarbij een partnerschap en krijgen samen een beurs, die hen toelaat om het tijdrovende proces van kennisoverdracht aan te gaan.

Een beurs bedraagt maximaal 30.000 euro. Zowel meester als leerling(en) ontvangen een deel van dat bedrag.

Leerling aan het werk

Divers vakmanschap

Vanaf volgend jaar zullen 21 gepassioneerde meesters, samen met 35 enthousiaste leerlingen, de handen uit de mouwen steken om hun unieke vakmanschap levend te houden. De geselecteerde beurstrajecten kennen een mooie spreiding over heel Vlaanderen en Brussel en bewijzen dat onze regio rijk is aan zeer divers vakmanschap.

Een aantal beurzen gaan naar beoefenaars van traditionele ambachten zoals hoefsmeden of touwslaan. Oude technieken leiden namelijk vaak tot innovatieve toepassingen en hedendaagse creaties. Er is eveneens aandacht voor ecologie, met onder andere beurzen voor ambachtelijk imkeren en het bouwen van contrabassen uit duurzamere materialen.

In onze streek is ook belangrijke knowhow aanwezig om cultureel en bouwkundig erfgoed in stand te kunnen houden. De overdracht van dergelijke kennis is van cruciaal belang, denk maar aan het restaureren van 18de-eeuwse doedelzakken, het onderhouden van historische machines of het herstellen van glas-in-loodramen.  

De minister van Cultuur geeft daarenboven graag kansen aan minder bekend vakmanschap, zoals het brouwen van de Aziatische drank Kombucha. Ook de podiumkunsten worden niet vergeten, met onder meer beurzen voor het maken van marionetten en het bouwen van muziekinstrumenten.  

Overzicht toegekende beurzen vakmanschap