Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Bijna 1 miljoen euro voor nieuwe circusprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur kent in totaal 925.783 euro subsidies toe voor 12 circusprojecten. Met die middelen kunnen evenveel organisaties vanaf 2023 aan een nieuwe circuscreatie werken en ze daarna voorstellen.

Van de 12 gesubsidieerde organisaties zijn er 8 die kozen voor een project met een duurtijd van meer dan 1 jaar. Bij 5 projecten gaat het zelfs om een traject van 3 jaar. Het zijn hoofdzakelijk gezelschappen die al enige tijd deel uitmaken van het Vlaamse circusveld of die opnieuw opduiken.

Foto van de voorstelling Odysseus van De Machienerie (c) Ronny Lemmens

Van cabaret tot alternatieve circusobjecten

De projecten zijn heel uiteenlopend op het vlak van vorm, locatie, materiaalkeuze en uitvoering.

Opvallend is dat 2 gezelschappen het cabaret van onder het stof halen, elk op hun eigen manier. 2 andere gezelschappen kwamen tijdens hun artistieke (voor)onderzoek dan weer uit bij bouwmaterialen. Met die alternatieve circusobjecten maken ze elk een heel andere voorstelling.

Verrassend is ook de grote afwisseling in locaties waar de circusvoorstellingen plaatsvinden: in de publieke én private ruimte, zowel binnen als buiten, in een tent maar ook in een black box. Verder mogen we ook voorstellingen voor verschillende leeftijdscategorieën verwachten.

> Download het overzicht van toegekende projectsubsidies

Foto: Odysseus van De Machienerie © Ronny Lemmens

Investeren in een groeiende sector

Met deze projectsubsidies investeert de Vlaamse overheid opnieuw stevig in de verdere groei en bloei van het Vlaamse circuslandschap. Vlaanderen wil met de projectondersteuning voor creatie en spreiding kansen creëren voor circusartiesten en -gezelschappen. Zo krijgen ze tijd en ruimte om aan een nieuwe circuscreatie te werken en er een spreidingsplan voor uit te stippelen.

De projectsubsidies worden jaarlijks toegekend. De eerstvolgende indiendatum is 1 maart 2023.

Sectordag bij Circuscentrum

Dat er van alles beweegt in het Vlaamse circuslandschap blijkt ook op de sectordag die vandaag plaatsvindt in Gent. Circuscentrum zet de deuren wijd open en gaat met alle spelers uit de sector in gesprek. Zo maken ze een collectieve stand van zaken op, maar werpen tegelijk ook een blik op de toekomst en bekijken wat de belangrijkste kennisnoden en evoluties zijn in het circusveld. Denk daarbij aan duurzaamheid, veiligheid, inclusie en professionalisering.

Subsidies voor circusorganisaties en -projecten

Ontdek de verschillende subsidielijnen