Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Bijna 2,5 miljoen euro voor bovenlokale cultuurprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur kent aan 21 organisaties een subsidie toe voor een bovenlokaal cultuurproject, goed voor in totaal 2.469.471 euro. Met deze subsidies wil de minister cultuur- en jeugdorganisaties stimuleren om over de grenzen van gemeenten, sectoren en disciplines heen samen te werken. De projecten gaan vanaf januari 2024 van start.

Bijzondere aandacht voor circus

In totaal werden 57 ontvankelijke projectaanvragen ingediend, waarvan er 21 een positief advies kregen. Opvallend is dat er deze ronde bijzondere aandacht is voor circusprojecten, een relatief kleine, maar erg actieve kunstensector in Vlaanderen. Organisaties Sarakasi en Ell Circo D'ell Fuego willen met de verkregen projectsubsidies inzetten op een uitbreiding van hun jongerenwerking en gaan daarvoor nieuwe samenwerkingen aan. 

Het project ‘De bovenste verdieping’ van Lucinda Ra is één van de grootste projecten die in deze ronde gesubsidieerd worden. Het collectief zal drie jaar een atelierwerking organiseren in een ruimte van Museum Dr. Guislain en legt een link met de geestelijke gezondheidszorg. Dit is een mooi voorbeeld van transversale samenwerking

Download het overzicht van goedgekeurde projecten.

Ook een aanvraag indienen?

Wil je ook een projectsubsidie aanvragen voor jouw bovenlokaal project? De eerstvolgende indiendatum is woensdag 15 november 2023. Je project mag ten vroegste op 1 juli 2024 starten en maximaal 3 jaar duren. Vanaf 2024 wordt ook een tijdelijk reglement voor kleinschalige bovenlokale projecten gelanceerd. Bij OP/TIL, het steunpunt voor bovenlokale cultuurwerking, kun je terecht voor eventuele ondersteuning bij je subsidieaanvraag.