Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws Nieuws
Nieuwsbericht

Bijna 33 miljoen euro werkingssubsidies voor jeugdverenigingen

De minister van Jeugd nam vandaag een beslissing over de werkingssubsidies van de erkende jeugdverenigingen voor de beleidsperiode 2022-2025. Vanaf volgend jaar zullen 74 jeugdverenigingen kunnen rekenen op een variabele werkingssubsidie. 67 jeugdverenigingen zien hun subsidie vanaf volgend jaar zelfs toenemen, 34 onder hen om specifieke doelstellingen te realiseren.

De Vlaamse jeugdsector telt 97 erkende jeugdverenigingen. Ze ontvangen jaarlijks een vaste basissubsidie en kunnen om de 4 jaar een variabele werkingssubsidie aanvragen op basis van een beleidsnota.

Niet minder dan 78 jeugdverenigingen dienden voor 1 januari 2021 een aanvraag met beleidsnota in. Het departement en 3 adviescommissies met externe deskundigen bogen zich dit voorjaar over die beleidsnota’s en formuleerden een advies voor de minister  van Jeugd. 

Spelende kinderen

Ruim 1,5 miljoen extra

Op advies van het departement en de commissies beslist de minister om aan 74 jeugdverenigingen een variabele werkingssubsidie toe te kennen. 67 jeugdverenigingen ontvangen vanaf 2022 een hogere werkingssubsidie dan dit jaar.

Bij 34 jeugdverenigingen gaat het om een belangrijke verhoging van de werkingssubsidies voor specifieke doelstellingen in de periode 2022-2025. Ruim een derde van die jeugdverenigingen (35 %) ontvangt bijkomende middelen om een groter aanbod voor kinderen en jongeren te realiseren. Bij nog eens eens 35 % is de verhoging bedoeld voor initiatieven om een meer diverse doelgroep te bereiken. Bij de overige verenigingen (29 %) gaat het bijvoorbeeld om inspanningen op het vlak van digitaal jeugdwerk of kwaliteitszorg.

De minister verhoogt zo de werkingssubsidies voor de jeugdsector met 1.554.000 euro. Er wordt ook een bedrag van 155.000 euro geregulariseerde DAC-middelen aan de werkingssubsidies toegevoegd. In totaal ontvangen de erkende jeugdverenigingen vanaf 2022  jaarlijks 32.919.000 euro werkingssubsidies

Deze beslissing  kadert ook  in de beleidsdoelstelling om de kracht van het jeugdwerk verder uit te bouwen. Dat jeugdwerk speelt immers een centrale rol in het leven van heel wat kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel. Dankzij deze financiële ondersteuning kunnen de organisaties hun ambitieuze plannen voor kinderen en jongeren de komende 4 jaar waarmaken.