Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Bijna 620.000 euro voor ondersteuning van vakmanschap in 2021

In 2021 maakt de Vlaamse minister van Cultuur opnieuw middelen vrij voor de zogenaamde beurzen vakmanschap. Daarmee wil hij meesters-vaklui en leerlingen ondersteunen die samen een traject doorlopen. Dankzij deze beurstrajecten worden kennis en vaardigheden doorgeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren De nieuwe beursronde wordt officieel gelanceerd in het voorjaar van 2021 en krijgt een budget van 619.000 euro.

Ambachtelijke vaten maken

Nieuwe beursronde in 2021

De minister van Cultuur plaatst immaterieel cultureel erfgoed hoog op de agenda. Vlaanderens baanbrekend vakmanschap wordt daarbij niet vergeten: kennis en vaardigheden in de hoofden en handen van mensen, met  wortels in tradities. De minister wil meesters-vaklui dan ook alle kansen geven om hun immaterieel erfgoed levend te houden en hun kennis en kunde aan de volgende generatie door te geven

Daarom maakt de minister in 2021 opnieuw middelen vrij - 619.000 euro in totaal - om meesters-vaklui te ondersteunen. In zogenaamde meester-leerlingtrajecten krijgen vakmannen en -vrouwen de kans om gedurende een langere periode intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Daarbij  vragen meesters en leerlingen samen een beurs aan, waarmee ze het diepgaande en tijdrovende proces van kennisoverdracht kunnen aangaan. Vakmanschap wordt hier heel ruim ingevuld: het kan gaan om ambachten, maar ook om toegepaste kunsten, podiumkunsten, vertel-of muzikale tradities, instrumentenbouw, enzovoort.

Inspiratie in online magazine

Geïnteresseerd maar nog op zoek naar inspiratie? Bekijk dan zeker de succesverhalen van meesters en leerlingen die in 2018 en 2019 hun eigen beurstraject startten. Het online magazine Borgen voor morgen – Vakmanschap doorgeven in een meester-leerlingtraject toont een breed scala aan vakmanschap. In een twintigtal verhalen laten we je kennismaken met de passie en ondernemingszin van onze vakmensen.

De nieuwe beursronde wordt officieel gelanceerd in het voorjaar van 2021. Als aspirant-meester of-leerling kun je je alvast inschrijven op de nieuwsbrief van het departement. Zo mis je de officiële start voor de beursaanvragen zeker niet.

Lepelsnijden - Harald Lamon en Thomas Reyntens

Van leerling tot voltijds lepelsnijder

Een mooi voorbeeld van een meester-leerlingtraject is dat van meester Harald Lamon en zijn leerling Thomas Reyntens. Met de hulp van Harald vervolmaakt Thomas zich sinds 2019 in de kunst van het lepelsnijden. Intussen is Thomas al voltijds actief als zelfstandige.