Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Cultuursector naar code rood: wat zijn de gevolgen?

Door de slechte coronacijfers heeft het Overlegcomité op 22 oktober 2020 een aantal extra maatregelen genomen, o.a. op het vlak van culturele evenementen. Het basisprotocol cultuur is nu ook aangepast.

Coronabarometer: alarmfase 4

Evenementen worden binnen beperkt tot maximum 200 personen. Het aanbieden van drank of eten is verboden. Voor evenementen buiten ligt het maximum aantal op 400 personen. Ook daar mag je niet eten of drinken. De eerder toegestane uitzonderingen voor uitbaters van permanente infrastructuur (art. 18 van het MB18/10/20, vroegere art.12) zijn niet meer geldig. 

De regels lopen vanaf 24 oktober tot en met 19 november 2020, met een tussentijdse evaluatie na twee weken. 

Aangepast basisprotocol Cultuur

In voorbereiding van deze verstrengde maatregelen, werd de voorbije week hard gewerkt en onderhandeld over een nieuw basisprotocol Cultuur.  

Het nieuwe basisprotocol behoudt de kleurencodes en koppelt deze aan de vier alarmfases van de coronabarometer. Er werden een aantal regels toegevoegd, vooral met het oog op een schakeling naar fase rood. We zetten de belangrijkste op een rij: 

  • Het aantal toegelaten personen wordt gekoppeld aan densiteit (p/m²). Deze maatregel is strenger bij risico-activiteiten. 
  • Activiteiten met ‘contact’, zoals theater, worden an sich niet verboden in code rood, maar er gelden wel strenge voorwaarden. 
  • Voor evenementen is het kader aangepast aan de verschillende kleurencodes. 

Lees meer over de nieuwe versie van het basisprotocol cultuur

Protocollen