Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Event gepland in 2024? Haal het EU-voorzitterschapslabel binnen!

Op 1 januari 2024 wordt België voor 6 maanden voorzitter van de Raad van de Europese Unie: een uitgelezen kans om aan Europa te tonen wat Vlaanderen te bieden heeft. Organiseer jij in de eerste helft van 2024 een publieksgericht initiatief of event? Stel je dan kandidaat voor het voorzitterschapslabel, een Europees kwaliteitslabel dat we zullen uitreiken aan een select aantal events.

EU voorzitterstoel

Wie komt in aanmerking?

  • Je organiseert in de eerste helft van 2024 een publieksevenement dat inspeelt op de culturele, historische, erfgoed- en/of sportieve tradities die Vlaanderen rijk is, of dat de troeven van Vlaanderen kan uitspelen op het vlak van innovatie, technologie en wetenschap.
  • Het evenement heeft een link met de Europese Unie en/of de thema’s van het Belgische voorzitterschap (die vind je in het zogenaamde projectplan).
  • Je bent een culturele speler of middenveldorganisatie.

Jouw evenement wordt als het ware zelf een onderdeel van het voorzitterschap. Dat wil ook zeggen dat het zo wordt gepromoot, zowel naar het grote publiek als naar de internationale gasten die ons land in die periode verwelkomt.

Welke evenementen?

Een breed scala aan publieksevenementen komt in aanmerking: festivals, optochten, podiumvoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen, concerten, manifestaties, beurzen, conferenties, enzovoort. Je moet wel een link kunnen aantonen met Europa en/of met de thema’s die aan bod komen tijdens het voorzitterschap.

Je evenement spreekt een internationaal publiek aan of biedt een kwaliteitsvol internationaal programma aan. Evenementen die in 2023 al starten of die tot in de tweede helft van 2024 lopen, komen eveneens in aanmerking.

Hoe ding je mee?

Dien je gemotiveerde kandidatuur in via het formulier hieronder. Doe dat uiterlijk op 30 april 2023

Vervolgens gaat je aanvraag naar een jury verbonden aan het voorzitterschap. Die zorgt ervoor dat de selectie zo divers mogelijk is en streeft daarbij naar een evenwichtige spreiding, zowel inhoudelijk, geografisch als qua timing.