Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Fraude met valse phishing-berichten over coronapremies

Er circuleren valse e-mails en berichten, zogezegd in naam van de Vlaamse of federale overheid. Burgers krijgen via e-mail, sms of een andere manier een link naar een valse website. Op die valse website wordt dan gevraagd persoonlijke (bank)gegevens in te voeren.

man zit achter laptop en houdt bankkaart vast

Het gaat zowel om verzonnen premies (bv. aanmoedigingspremie voor alle sectoren werkend in België) als om bestaande premies (bv. renovatiepremie of groeipakket).

De berichten lijken afkomstig van de overheid (‘Vlaanderen’, ‘overheid.vlaanderen’, ‘info@vlaanderen.com’, Vlaamse Belastingdienst, groeipakketvlaanderen.site, vlaamsepremie.com, groeipakket@vlaamseoverheid.co, Departement Cultuur, Jeugd en Media, FOD Financiën, FOD Beleid en Ondersteuning, CSAM, My eBox, ...) maar zijn dat niet.

Een aantal valse websites zijn intussen verwijderd, maar er duiken regelmatig nieuwe op.

Verdacht bericht ontvangen?

  • Tips om phishing te herkennen vind je op Safeonweb.be en op de website van jouw bank.
  • Heb je een phishing-bericht of een verdacht bericht gekregen? Geef het dan door voor onderzoek via verdacht@safeonweb.be.
  • Als je schade hebt geleden door phishing, dien dan altijd klacht in bij de politie.

Corona-gerelateerde informatie

Correcte informatie over corona-steunmaatregelen vind je via de algemene overzichtspagina van Vlaamse maatregelen tijdens de coronacrisis

Corona-gerelateerde informatie voor de cultuur-, jeugd- en mediasector vind je op de webpagina 'Informatie COVID-19'.