Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws Nieuws
Nieuwsbericht

Garantiefonds van 10 miljoen euro voor audiovisuele sector

De Vlaamse Regering keurde op 5 februari een garantiefonds van 10 miljoen euro goed om de heropstart van de Vlaamse audiovisuele productiesector te ondersteunen. Doel van het garantiefonds is het dekken van bepaalde coronagerelateerde risico’s vanaf 4 weken voor de start van een opname of tijdens een opnameperiode. De maatregel kadert in het Relanceplan Vlaamse Veerkracht van de regering.

Filmcamera

Doel van het garantiefonds

Een belangrijke voorwaarde voor de heropstart van de audiovisuele sector in Vlaanderen is dat er een oplossing komt voor het verzekeren van audiovisuele producties. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is het voor producenten immers onmogelijk geworden om schade en annuleringskosten als gevolg van pandemieën te verzekeren. Het risico bestaat dat een productie moet worden stopgezet door besmetting van onvervangbare cast- of crewleden of door overheidsmaatregelen tijdens een besmettingsgolf. Dat kan leiden tot onvoorziene kosten, die nu door het garantiefonds gedekt kunnen worden.

Gezamenlijk budget cultuur en media

De Vlaamse minister van Cultuur ondersteunt het garantiefonds met 5 miljoen euro. Deze middelen zijn bestemd voor filmproducties die zowel mét steun als zonder steun van het VAF gemaakt zijn (fictie, documentaire, animatie, korte film). Ook de Vlaamse minister van Media ondersteunt het garantiefonds met 5 miljoen euro, bestemd voor televisieproducties. Naast fictie-, animatie-, en documentairereeksen, met inbegrip van kinder- en jeugdreeksen, komen hiervoor ook cultuur-, human interest- en entertainmentprogramma’s voor in aanmerking. 

Het garantiefonds loopt tot eind 2022 en wordt beheerd door het Vlaams Audiovisueel FondsVanaf 9 februari kun je producties bij het VAF registreren, zodat ze door het garantiefonds gedekt kunnen worden.