Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws Nieuws
Nieuwsbericht

Indemniteitsdecreet principieel goedgekeurd door Vlaamse Regering

De Vlaamse Regering hechtte op 28 mei 2021 haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van het nieuwe Indemniteitsdecreet. Dat decreet stelt voor om een staatswaarborg in te voeren voor het dekken van mogelijke schade 'van nagel tot nagel' en 'alle risico's' voor inkomende bruiklenen voor tijdelijke tentoonstellingen met een internationale uitstraling.

Doel van het decreet

Het Indemniteitsdecreet - voluit 'Decreet tot invoering van een waarborg bij inkomende bruiklenen voor tentoonstellingen' - moet ervoor zorgen dat grote tentoonstellingen in Vlaanderen mogelijk blijven. Door de hoge en stijgende financiële waardes van de belangrijke bruiklenen voor dit soort tentoonstellingen, en de daarmee samenhangende stijgende verzekeringskosten,  wordt dat immers steeds moeilijker. Daarnaast  gelden er voor die tentoonstellingen ook bepaalde kwaliteitseisen inzake klimatologische omstandigheden, veiligheid en beveiliging. 

Daarom zullen alleen de cultureel-erfgoedinstellingen die zijn aangeduid binnen het Cultureelerfgoeddecreet, de erkende instellingen ingedeeld bij het landelijke niveau en de erkende universitaire bibliotheken en archieven aanspraak kunnen maken op deze regeling. 

Over het voorontwerp wordt nu  het advies ingewonnen van de SARC, de Topstukkenraad, de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en daarna van de Raad van State.