Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Isabel Lowyck nieuwe directeur van het Kasteel van Gaasbeek

Op 1 februari start Isabel Lowyck als nieuwe directeur van het Kasteel van Gaasbeek. Daarvoor werkte ze voor musea als M Leuven en Museum Kunst & Geschiedenis, maar ook voor diverse organisaties als Belgian National Orchestra en Guide-ID. Ze wil het tentoonstellingsbeleid van het kasteel verderzetten en thema’s als duurzaamheid en inclusie in de toekomst een belangrijkere rol geven.

Isabel Lowyck

Isabel Lowyck (°1973) studeerde kunstwetenschappen en culturele studies aan de KU Leuven, met een stage in V&A Londen, en begon haar loopbaan in het Museum Kunst & Geschiedenis als educatief medewerker. Daarna was ze actief in de Vlaamse Museumvereniging als projectcoördinator voor Museumnacht, Museumavonden en de Jongeren Museum Dagen.

In 2005 richtte ze AmuseeVous op: een vzw die jongeren en musea dichter bij elkaar brengt. Vanaf 2009 werkte ze in het M Leuven als afdelingshoofd publiekswerking om vanaf 2018 aan de slag te gaan als freelancer voor diverse organisaties: Shaved Monkey (Manager), Belgian National Orchestra (Marketing Manager) en Guide-ID (Business Manager België en Frankrijk). 

Sinds 2022 doceert ze ook het vak Educatieve Erfgoedontsluiting aan de studenten Ontwerpwetenschappen van de UAntwerpen. 
 

Dialoog tussen erfgoed en hedendaagse kunst  

Het Kasteel van Gaasbeek krijgt op een passend moment een nieuwe directeur: aan de vooravond van de heropening van het kasteel. De voorbije jaren bouwde het kasteel een tentoonstellingsbeleid op waarin erfgoed in dialoog gaat met hedendaagse kunst. Dat beleid wil zij graag verderzetten.

Kunst en cultuur liepen immers steeds als een rode draad doorheen haar opleidingen en professionele carrière: “Samenwerkingen met levende kunstenaars zijn vitaal voor mij. Zij zijn de bruggenbouwers bij uitstek tussen het verleden en het heden en bezitten de gave om de verbeelding te prikkelen. In deze drukke en woelige tijden kunnen we allemaal rust vinden in schoonheid.” 

Aandacht voor duurzaamheid, inclusie en samenwerking

Daarnaast kijkt Isabel ernaar uit om de nieuwe, bredere museumdefinitie van ICOM te verankeren in het beleid van het kasteel. Naast de kerntaken wil ze immers ook thema’s als duurzaamheid, inclusie en samenwerking met de gemeenschap een (belangrijkere) rol geven. De hele erfgoedsite, waarvan het kasteel de kers op de taart is, wil ze verder uitbouwen tot een eigentijdse en boeiende plek.  

Luc Delrue, secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media: “Isabel is een begeesterende museumwerker. Ze stond aan de wieg van de '1 euro-regeling', werkte voor de Museumvereniging in de beginjaren van de organisatie en toonde haar capaciteiten door M Leuven mee op de kaart te zetten. Met haar kennis en engagement zal Isabel de komende jaren ongetwijfeld een fantastisch verhaal schrijven voor het Kasteel van Gaasbeek. Daarnaast zal ze werken aan een aantrekkelijke positionering in het Vlaamse en internationale erfgoedlandschap.”  
 

Het Kasteel van Gaasbeek is nog heel even gesloten voor restauratiewerken en opent op 1 juli 2023 opnieuw de deuren voor bezoekers.