Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Lancering van de jeugdmonitor 2.0

Met een nieuwe startpagina, vernieuwde handleidingen en een nieuwe inlogprocedure is de jeugdmonitor terug van nooit weggeweest. Die aanpassingen werden vooral doorgevoerd om de gebruiksvriendelijkheid en de informatieveiligheid van de tool te verbeteren. Met de online tool kunnen lokale jeugddiensten en besturen kinderen en jongeren bevragen. De resultaten kunnen hen helpen om hun buurt, gemeente of stad nog kind- en jeugdvriendelijker te maken.

Jeugdmonitor

Wat is de jeugdmonitor?

De jeugdmonitor is een online bevragingstool die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt van alle Vlaamse steden en gemeenten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Met de tool kunnen ze groepen kinderen en tieners vanaf het derde leerjaar tot en met het tweede middelbaar bevragen over hoe zij het ervaren om in hun buurt, stad of gemeente te wonen en leven. De resultaten kunnen ze gebruiken als input voor hun jeugdbeleid: wat loopt er goed? Wat zijn belangrijke aandachtpunten? Waar schieten we nog te kort?

De tool is opgebouwd rond drie thema's:

 • Spelen, buiten zijn, dingen doen met je vrienden
 • Iets doen voor andere mensen, zorgen voor mijn buurt
 • Mijn school en hobby's

Lokale besturen kunnen zelf kiezen over welk thema ze een bevraging opzetten. Alle resultaten worden strikt vertrouwelijk verwerkt.

Wat is er veranderd?

 • Elke gemeente of stad in Vlaanderen en de VGC kan via de website van de jeugdmonitor een account aanvragen om toegang te krijgen. Eens je een account hebt, meld je je voortaan veilig aan via itsme of eID. Veel veiliger dus dan vroeger, toen je alleen moest inloggen met je e-mailadres en een wachtwoord.
 • De tool is vandaag gebruiksvriendelijker omdat we in onbruik geraakte gebruikersrollen hebben geschrapt. Daarnaast onderging de startpagina een grondige make-over.
 • Ook de handleidingen kregen een update. Zo kom je gemakkelijk te weten hoe je de online applicatie correct gebruikt, de privacy van de respondenten garandeert en bevragingen begeleidt. Verder reiken we ook tips en voorbeelden aan om aan de slag te gaan met de vragen en resultaten van de bevragingen.

Meer info

 • Op de website van de jeugdmonitor ontdek je onder meer alle vernieuwde handleidingen, een overzicht van de meest gestelde vragen, het charter voor de verwerking van persoonsgegevens, enzovoort. Je kunt een account aanvragen voor je lokaal bestuur en een bevraging opzetten.
   
 • Heb je na het raadplegen van de website en de handleidingen nog vragen of suggesties? Neem rechtstreeks contact op via jeugdmonitor@vlaanderen.be.
   
 • Neem contact op met Bataljong en ontdek hoe zij je kunnen ondersteunen in het afnemen van bevragingen, hoe je kunt deelnemen aan een Groepstraject Belevingsonderzoek en hoe de jeugdmonitor een meerwaarde kan zijn voor jouw lokaal bestuur.