Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Maak kennis met Das de Puppe

Zorg dragen voor immaterieel erfgoed om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties, hoe pak je dat aan? Het platform 'Das de Puppe' verbindt en ondersteunt alle actieve poppentheaters en -spelers in West-Vlaanderen en stimuleert hen om expertise te delen en het poppentheatererfgoed te ontsluiten. Daartoe organiseert het platform tal van initiatieven, zoals workshop en festivals, waarmee men ook de jongeren wil bereiken.

Over deze praktijk

Het platform ‘Das de Puppe’ – streektaal voor 'dat is heel goed' – werd opgericht door de West-Vlaamse Unie voor Poppentheaters (WUP). Met allerlei initiatieven stimuleert het poppentheaters en -spelers om expertise te delen en het erfgoed te ontsluiten.

Zo verzamelt en bewaart het platform historische informatie en maakt ze toegankelijk voor het brede publiek. Met onder meer een website en een Facebookgroep ondersteunt het platform alle actieve poppentheaters in West-Vlaanderen. Kennis, vaardigheden en technieken worden gedeeld en uitgediept om de traditie en het spel levend te houden. Lezingen, cursussen, tentoonstellingen en workshops helpen om het belang van poppentheater te onderstrepen. Met initiatieven zoals festivals wordt de theaterpraktijk levend gehouden en kunnen ook jongere generaties kennismaken met het poppenspel.

Tijdens deze moeilijke coronatijden wordt ook online erfgoededucatie belangrijker. Zo creëerde het platform een aparte Facebookpagina 'De Poppenstoet', waarop het erfgoed uit verschillende delen van West-Vlaanderen toont.