Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Maak kennis met Día de los Muertos

Zorg dragen voor immaterieel erfgoed om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties, hoe pak je dat aan? De Mexicaanse traditie Día de los Muertos is een inspirerend voorbeeld van interactie en uitwisseling tussen verschillende culturen. Het initiatief toont bovendien de rijke diversiteit aan erfgoed en erfgoedgemeenschappen in Antwerpen.

Over deze praktijk

Op 1 en 2 november vieren Mexicanen over heel de wereld Día de Los Muertos of Dag van de Doden. Ze herdenken hun overledenen door kerkhoven te versieren en thuis kleurrijke herinneringsaltaren te bouwen. De traditie is ontstaan uit katholieke gebruiken en pre-Spaanse dodenrituelen van inheemse volkeren. 

Sinds 2012 wordt Día de los Muertos, in samenwerking met Mestizo Arts Platform (MAP), jaarlijks in het MAS gevierd. In de twee weken vóór 1 november worden twee altaren opgebouwd in de boulevard van het MAS: een traditioneel Mexicaans altaar en het Altaar van Antwerpen uit de collectie van het MAS, waar elk jaar een of meerdere kunstenaars aan werken. Beide nodigen uit om te reflecteren over hoe we met verlies omgaan. Antwerpse en andere bezoekers krijgen via acties en workshops de kans om mee te werken. Zo krijgt Día de los Muertos een steeds vastere plek in Antwerpen.