Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Meer dan 1,2 miljoen euro voor cultureel-erfgoedprojecten 

De Vlaamse minister van Cultuur subsidieert 12 cultureel-erfgoedprojecten. In totaal ontvangen de aanvragers 1.208.000 euro.

Mensen die tentoonstelling in archief bekijken

Deze subsidielijn ondersteunt waardevolle projecten die een dienstverlenende rol vervullen of een van de functies van cultureel-erfgoedwerking uitvoeren, zoals: 

  • herkennen en verzamelen; 
  • behouden en borgen; 
  • onderzoeken; 
  • presenteren en toeleiden; 
  • participatie.

Er werden 14 ontvankelijke aanvragen voor cultureel-erfgoedprojecten op internationaal, landelijke en bovenlokaal niveau ingediend. Hiervan ontvangen 12 aanvragers een projectsubsidie. 

Foto: Project ‘Samen op stap met de VTB: 100 jaar culturele Wanderlust (1922-2022)’ van het Archief voor nationale bewegingen (ADVN)

Cultureel erfgoed over de landsgrenzen heen

De projecten zijn heel uiteenlopend op vlak van onderwerp en omvang. Twee internationale cultureel-erfgoedprojecten overstijgen de landsgrenzen. Zo zet ModeMuseum Antwerpen (MoMu) het project rond datalogging in musea en preventieve conservatie van cultureel erfgoed verder. Museum Plantin-Moretus toont in een tentoonstelling een unieke selectie van 16de en 17de-eeuwse tekeningen van Vlaamse meesters zoals Bruegel en Rubens. De werken zullen worden nadien worden getoond in het Ashmolean Museum te Oxford. 

Projecten over heel Vlaanderen

Ook op landelijk niveau ontvangen heel wat mooie projecten subsidies. Van de briefcorrespondentie van Guido Gezelle tot het ontwikkelen van nieuwe tools in functie van het digitaliseren van erfgoed en de historische beleving op en rond de tram in Vlaanderen. Het gaat in totaal om 10 projecten op landelijk niveau

De projecten starten in de tweede jaarhelft van 2023. 

Download hier het volledige overzicht van de goedgekeurde initiatieven.

Interesse in onze projectsubsidies?

Twee keer per jaar kun je als organisatie ondersteuning aanvragen voor een cultureel-erfgoedproject.  De eerstvolgende indiendatum is 15 september 2023.  

Bekijk zeker de veelgestelde vragen voor je aan je aanvraag begint. (De meest recente versie van dit document dateert van 30/11/2022.)

Neem een kijkje op de Projectendatabank van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. In de infofiches van de gesubsidieerde projecten kun je de projectresultaten nalezen, inspiratie opdoen en de contactgegevens van de initiatiefnemers terugvinden.

Projectsubsidies cultureel-erfgoedwerking

Ook voor internationale projecten die cofinanciering vereisen of voor internationale uitwisselingen kun je ondersteuning aanvragen.  

Ontdek de verschillende projectsubsidies