Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Meer dan 1,6 miljoen euro voor cultureel-erfgoedprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur kent een projectsubsidie toe aan 15 cultureel-erfgoedprojecten. In totaal ontvangen de aanvragers 1.619.000 euro. Voor het eerst kwamen bovenlokale projecten en meerjarige projecten in aanmerking voor subsidies.

Deze subsidielijn ondersteunt waardevolle projecten die een dienstverlenende rol vervullen of een van de functies van cultureel-erfgoedwerking uitvoeren, zoals:

  • herkennen en verzamelen
  • behouden en borgen
  • onderzoeken
  • presenteren en toeleiden
  • participatie

Er werden 25 ontvankelijke aanvragen voor cultureel-erfgoedprojecten op bovenlokaal, landelijk en internationaal niveau ingediend. 15 aanvragers ontvangen een projectsubsidie.

Vrouw kijkt naar manuscript

Cultureel erfgoed over de landsgrenzen heen

De projecten zijn heel uiteenlopend op vlak van onderwerpen en omvang. 3 projecten overstijgen de landsgrenzen. Zo zal het Centrum voor Agrarische Geschiedenis samenwerken met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland rond het immaterieel erfgoed van water en land als hefboom voor ecologische duurzaamheid. Verder realiseert Musea Brugge hoogwaardige technologische beeldvorming rond 9 werken van Memling om internationaal onderzoek rond die collectie te stimuleren. Het Rubenshuis voltooit de digitale versie het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard (volumes 2009-2022), de grootste oeuvrecatalogus van het werk van Pieter Paul Rubens.

12 gesubsidieerde projecten over heel Vlaanderen

Ook op landelijk niveau ontvangen heel wat mooie projecten subsidies. Van onderzoek naar de beeldhouwtechniek van Constant Permeke tot verborgen handschriften in middeleeuwse handschriften en het vergeten verhaal van de Griekse zeelui in de Antwerpse haven. Het gaat in totaal om 6 projecten op landelijk niveau.

Daarnaast worden subsidies toegekend aan 6 bovenlokale projecten die zich uitstrekken van de kust tot de Kempen. Denk daarbij aan het erfgoed van Turkse Gentenaars, maar ook van de E17 en zelfs van de annuntiaten in Heverlee.

De projecten starten in de eerste jaarhelft van 2023. De eerstvolgende indiendatum is 15 maart 2023.

> Download het overzicht van toegekende projectsubsidies

Internationale, landelijke en bovenlokale cultureel-erfgoedprojecten

Twee keer per jaar kan je als organisatie ondersteuning aanvragen voor een cultureel-erfgoedproject.

Ontdek de voorwaarden