Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Meer dan 600.000 euro voor kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten

Na een succesvolle oproep krijgen 36 kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten een subsidie toegekend. Samen ontvangen ze 637.666 euro. Dat heeft de Vlaamse minister van Cultuur beslist. Zo wil hij kleinere, vaak niet-professionele culturele en jeugdorganisaties aanmoedigen om bovenlokaal samen te werken.

Het is de eerste keer dat kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten subsidies ontvangen. De nieuwe subsidielijn is een aanvulling op de bestaande projectsubsidielijn binnen het Bovenlokaal Cultuurdecreet die voor sommige organisaties een te hoge drempel heeft.

Majorettes

Eerste subsidieronde

De eerste subsidieronde was een succes. Tegen de deadline van 1 maart 2024 werden er 79 aanvraagdossiers ingediend. Na een beoordeling en op advies van ons departement, besliste de minister om 36 projecten te subsidiëren. Daarvoor trok hij 637.666 euro uit.    

De goedgekeurde projecten geven een mooie variatie aan kleinschaligere projecten die zich onder meer situeren binnen binnen de muziek, amateurkunsten en podiumkunsten.  

Enkele interessante projecten uit de eerste ronde zijn:

  • een project dat mensen uit zorgorganisaties samenbrengt met amateurmuzikanten om samen muziek te creëren;
  • een project dat een levend monument wil maken voor de slachtoffers van asbest in de regio rond een asbestfabriek;
  • een project waarin professionele muzikanten samen met zangers uit verschillende amateurkoren een programma brengen op verschillende locaties;
  • een amateurtoneelvereniging die een voorstelling maakt met acteurs en muzikanten uit verschillende toneel- en muziekverenigingen uit de regio en daarmee rondtrekt langs de thuisbasis van de deelnemers;
  • een fanfare die voor haar 50-jarig bestaan, en in samenwerking met 4 ander korpsen, majorette en twirling in de kijker zet met een lezing, tentoonstelling, workshop, fotoboek, optocht en show.

Ontdek alle goedgekeurde projecten.

Tweede subsidieronde

De indiendeadline voor de volgende ronde is 1 september 2024. De beslissing wordt rond half december verwacht. De goedgekeurde projecten mogen starten vanaf 1 januari 2025.

OP/TIL, het steunpunt voor bovenlokale cultuur, ondersteunt potentiële aanvragers met infosessies, inspiratie en advies.

Projectsubsidie voor kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten

Lees de subsidievoorwaarden en ontdek of je in aanmerking komt.