Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Nieuwe subsidieoproep innovatieve partnerprojecten focust op digitale transformatie

De Vlaamse minister van Cultuur lanceert voor de 7de keer de subsidieoproep innovatieve partnerprojecten. Met deze projectsubsidies kunnen culturele organisaties een samenwerking aangaan met partners uit andere sectoren. Zo treden ze uit hun comfortzone en verleggen ze hun grenzen. Voortaan ligt de focus op digitale transformatie.

Innovatieve partnerprojecten

Keuze voor digitale creatie en beleving

De samenleving digitaliseert in toenemende mate. We leven vandaag niet alleen in een fysieke wereld, maar ook steeds meer in een online en hybride wereld. Daarom leggen we vanaf deze ronde de focus op digitale transformatie.

Digitale transformatie is een ruim begrip: bij deze oproep kiezen we specifiek voor digitale creatie en digitale beleving. Concreet willen we culturele digitale content verbreden en verrijken en de cultuurparticipatie verbreden en verdiepen met digitale instrumenten. Dat wil zeggen dat er tijdens de creatie of bij de voorstelling van de creatie aan een publiek een digitale technologie gebruikt wordt. Digitale transformatie is natuurlijk meer dan alleen digitalisering van de werking en focust ook op innovatie en experiment.  

Laat je echter niet afschrikken: digitale transformatie betekent niet niet noodzakelijk dat je gebruik moet maken van baanbrekende technologie. Een straf idee waarbij je de bestaande tools op een innovatieve manier inzet, komt evengoed in aanmerking.

Inspirerende voorbeelden

Wat verwachten we? Een wervelende onepager, waarin je jouw innovatief project en de samenwerking met minimaal één niet-culturele partner beschrijft en uitlegt hoe je digitale transformatie in je project implementeert.

In de voorbije rondes zagen we daarvan al enkele mooie voorbeelden. Zo was er een project van JEF en VRT Sandbox met virtual reality (VR) in de zorgsector om een ziekenhuiskamer om te vormen tot een fantasiewereld voor kinderen. In een andere ronde ontwierp het digitale kunstencollectief studio.POC in samenwerking met het grafisch bureau Studio Plankton dan weer hybride digitale performances met bewustzijn rond digital waste. Recent startte er een project dat de applicaties van verschillende digitale socioculturele initiatieven met elkaar verbindt. 

Webinar op 7 maart 2023

Op 7 maart 2023 organiseerden we samen met Cultuurloket een online infosessie over innovatieve partnerprojecten. Herbekijk het webinar