Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws Nieuws
Nieuwsbericht

Philippe Herreweghe wint Ultima voor Algemene Culturele Verdienste

Philippe Herreweghe ontvangt op 18 mei de Ultima voor Algemene Culture Verdienste. Die wordt overhandigd tijdens een digitale awardshow vanuit de Landcommanderij Alden Biesen.

De Vlaamse overheid reikt jaarlijks twaalf Ultimas uit in evenveel categorieën, als blijk van erkenning voor de socio-culturele sector. De laureaten worden voorgedragen door een jury van deskundigen. De Ultima voor Algemene Culturele Verdienste bekroont een integrale carrière en gaat gepaard met een geldprijs van 20.000 euro.

Portretfoto van Philippe Herreweghe door Bart Van der Moeren - Ultimas 2020

Hulde aan zelfverklaarde ‘hovenier’ in de tuin van de muziekgeschiedenis

Philippe Herreweghe (°1947), vaak in één naam genoemd met zijn grootste verwezenlijking Collegium Vocale Gent, wordt door de jury geroemd voor het uitbouwen van het kamerkoor tot een wereldbekend klassiek merk. Collegium Vocale Gent – dat in 2020 zijn 50ste verjaardag vierde - is een instituut met mondiale faam. Ook met de Toscaanse spin-off Collegium Vocale Crete Senesi gooide Herreweghe hoge ogen, net zoals met zijn werk als dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra (toen het nog deFilharmonie heette) en het Franse Orchestre des Champs-Elysées.

Hij is één van de grootste kenners van Johann Sebastian Bach ter wereld. Toch nam hij ook werk uit andere periodes en stromingen op in zijn oeuvre, dat evenwel steeds toegankelijk bleef.

 

 

Philippe Herreweghe © Bart Van der Moeren

Uit het juryrapport:

“Herreweghe koos altijd voor de op papier minder toegankelijke componisten; de genres waarin niemand brood zag; het complexe samenspel; de authentieke materialen van weleer. Toch is net hij erin geslaagd om een breder publiek aan te boren zonder compromissen te sluiten of een internationaal kennerspubliek van zich te vervreemden.”

Ook wijst de jury op zijn notoire bescheidenheid, contrasterend met zijn indrukwekkende palmares. De Gentenaar omschrijft zichzelf als een ‘hovenier’ die “de immense tuin van de muziekgeschiedenis helpt onderhouden”. Door kansen te geven aan jong en aanstormend talent garandeert hij een blijvende bloei voor die spreekwoordelijke tuin.

Uitreiking op 18 mei

De Ultimas 2020 worden uitgereikt tijdens een digitale awardshow op dinsdag 18 mei, vanaf 19 uur gestreamd op VRT NU en uitgezonden op Radio 1.