Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Projectoproep Groen-blauwe parels

Als antwoord op de klimaatverandering pakt de Vlaamse regering de problematiek van droogte en waterschaarste aan. Dit doet ze onder meer door geld vrij te maken om te ontharden en plaats te maken voor een veerkrachtige natuur met bijzondere aandacht voor water. Deze nieuwe projectsubsidie mikt op ontharding en groen-blauwe inrichting, ook voor terreinen van jeugdbewegingen.

jongens met tent voor kampvuur

De subsidieoproep ‘Groen-blauwe parels’ richt zich op (samenwerkingen tussen) vzw’s, intercommunales, koepelorganisaties voor onderwijs, zorg, sport of jeugdbewegingen, lokale overheden en POM’s (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen). We kijken vooral naar deze organisaties om eigenaars, huurders of beheerders van onderstaande terreinen te activeren en hen hierbij te begeleiden.

Welke terreinen komen in aanmerking voor ontharding? Publieke en private delen van terreinen van onderwijs-, zorginstellingen, jeugdbewegingen, woonwijken of buurten en ook sport- en bedrijventerreinen die in het Vlaamse Gewest liggen.

Voorbeeld: een jeugdbewegingkoepel kan de projectcoördinatie op zich nemen om terreinen van verschillende jeugdbewegingen te helpen ontharden en groen-blauw in te richten. Die koepel kan samenwerken met natuurorganisaties, tuinontwerpers, andere vzw’s, lokale overheden,… om de nodige expertise te verzamelen.

Een subsidieaanvraag bestaat uit minstens drie subprojecten die elk op een andere locatie liggen. Het Departement Omgeving kijkt vooral uit naar projecten die veel mensen betrekken en de waarde van ontharding en een groen-blauwe inrichting uitdragen.

Elk gesubsidieerd project kan rekenen op een financiële ondersteuning van 150.000 euro tot 245.000 euro (maximaal 75% van de totaalkost).

Een project indienen kan tot en met maandag 8 augustus 2022 om 12 uur ’s middags. Raadpleeg de website voor meer informatie.

Nog vragen? Schrijf je in voor het online infomoment op maandag 2 mei om 14 uur.