Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Ruim 1 miljoen voor cultureel-erfgoedprojecten

De minister van Cultuur besliste om 13 cultureel-erfgoedprojecten te ondersteunen, goed voor een bedrag van 1,12 miljoen euro. Het gaat om 11 cultureel-erfgoedprojecten op landelijk en internationaal niveau en 2 internationale cultureel-erfgoedprojecten die cofinanciering vereisen. De projecten starten in de eerste jaarhelft van 2021.

Goedgekeurde projecten

Twee keer per jaar kunnen organisaties ondersteuning aanvragen voor een cultureel-erfgoedproject.

Cultureel-erfgoedprojecten op landelijk en internationaal niveau

Er werden 18 ontvankelijke aanvragen voor cultureel-erfgoedprojecten op landelijk en internationaal niveau ingediend. Binnen deze subsidielijn ontvangen waardevolle projecten een subsidie voor het uitvoeren van de functies van cultureel-erfgoedwerking (herkennen en verzamelen, behouden en borgen, onderzoeken, presenteren en toeleiden en participatie) of het aanbieden van een dienstverlenende rol ter ondersteuning van de sector. De minister besliste om 11 projecten te ondersteunen voor een bedrag van 931.000 euro.

afbeelding door Centrum Agrarische Geschiedenis: ‘Koffiestories’

Een opvallende tendens tijdens deze aanvraagronde was de focus op het digitaliseren en het digitaal bewaren en ontsluiten van erfgoedcollecties. De goedgekeurde projecten richten zich zowel op het digitaliseren van specifieke erfgoedcollecties als op het ontwikkelen van digitale oplossingen voor meerdere (erfgoed)organisaties.

Het valt ook op dat aanvragers inzetten op grote en vaak meerjarige projecten.

 

Afbeelding door Centrum Agrarische Geschiedenis: ‘Koffiestories’

Internationale cultureel-erfgoedprojecten die cofinanciering vereisen

Er werden twee ontvankelijke aanvragen voor internationale cultureel-erfgoedprojecten die cofinanciering vereisen, ingediend. Beide aanvragen werden goedgekeurd voor een bedrag van 186.000 euro. Met deze projectlijn stimuleert de Vlaamse overheid cultureel-erfgoedorganisaties om deel te nemen aan grootschalige internationale initiatieven. De initiatiefnemers van de recent goedgekeurde projecten zorgen voor een Vlaamse aanwezigheid binnen de programma’s van de Europese Unie (Urban Innovative Actions) en Erasmus+.

Interesse in onze projectsubsidies?

Lees meer over de verschillende projectsubsidies cultureel-erfgoedwerking.

Neem zeker ook een kijkje op de projectendatabank van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. In de infofiches van gesubsidieerde projecten kan je de projectresultaten nalezen, inspiratie opdoen en de contactgegevens van de initiatiefnemers terugvinden.

De volgende indiendatum voor projectsubsidies is 15 maart 2021.