Ruim 2 miljoen euro voor bovenlokale cultuurprojecten
De Vlaamse minister van Cultuur kent aan 26 organisaties een subsidie toe voor een bovenlokaal cultuurproject, goed voor in totaal 2.166.752 euro. Met deze subsidies wil de minister cultuur- en jeugdorganisaties stimuleren om over de grenzen van gemeenten, sectoren en disciplines heen samen te werken. De projecten gaan vanaf deze zomer van start.
In totaal werden 73 ontvankelijke projectaanvragen ingediend, waarvan er 26 een positief advies kregen. Meer dan in de vorige projectrondes vallen de kleinere initiatieven op. Ook bij die projecten zien we samenwerkingen met andere sectoren en disciplines. Daarnaast gaan er subsidies naar een aantal opmerkelijke projecten waarin muziek de rode draad vormt.

Projecten die over het muurtje kijken
‘Geen cultuur zonder nachtcultuur’ is een van de grootste projecten die in deze ronde gesubsidieerd worden. Het project spitst zich toe op de nachtelijke cultuur van en met jongeren, waarin uiteenlopende kunstdisciplines samenvloeien. Gedurende 3 jaar zetten 2 artistieke clubwerkingen een partnerschap op tussen de steden Leuven en Vilvoorde.
Meer dan in de vorige projectrondes vallen de kleinere initiatieven op, waaronder 3 aanstekelijke erfgoedprojecten die over het muurtje kijken. Het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg trekt naar aanleiding van zijn 150-jarig bestaan alle registers open naar de sectoren onderwijs, toerisme en zorg, met onder meer een expo, documentaire-filmpjes en een heuse begijnenstoet. De vzw Begijnhof Sinte Elisabeth grijpt de gelegenheid ook aan om een netwerk van begijnhoven aan te zwengelen.
In Haspengouw wil Projectvereniging Erfgoed erfgoedobjecten herontdekken en 'recreatief activeren' in samenwerking met de kringloopwinkels van Zuid-Limburg. Erfgoedcel Denderland kiest voor een heel andere insteek. Die erfgoedcel zal haar kunstcollecties therapeutisch inzetten in psychiatrische zorgcentra in de regio.
Enkele opvallende muziekprojecten
Muziek vormt de rode draad in 5 andere gesubsidieerde projecten. ‘KlankenKoorts’ verenigt muzikanten van verschillende origine in een muziektheaterproductie, die ook als de dynamische installatie ‘PotKast’ zal rondreizen doorheen West-Vlaanderen.
FOLKMjUZIK trekt naar 5 unieke natuurgebieden in het Hageland en de Kempen voor live presentaties van muziek en poëzie. Het veelzijdige festival ‘De Jazzontspooring’ profileert jong jazztalent uit West- en Oost-Vlaanderen. Via Lactea uit de grensregio Kortrijk-Doornik-Rijsel focust met ‘Bandura Borders’ op muziekmakers uit de Oekraïense traditie.
Nog een opvallend muziekproject is dat van fanfare Toeterdonk uit Haacht. In het kader van de 75ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens plannen deze 'toeters' een theatrale muziekmars in Leuven en Mechelen.
Ook een aanvraag indienen?
Wil je ook een projectsubsidie aanvragen voor jouw bovenlokaal project? De eerstvolgende indiendatum is maandag 15 mei 2023. Je project kan ten vroegste vanaf 1 januari 2024 starten en maximaal 3 jaar duren. Bij OP/TIL, het steunpunt voor bovenlokale cultuurwerking, kun je terecht voor eventuele ondersteuning bij je subsidieaanvraag.