Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Ruim 3 miljoen euro voor strijd tegen desinformatie

5 samenwerkingsverbanden uit de brede mediasector krijgen subsidies om een project rond desinformatie uit te werken. Dat heeft de minister van Media beslist. Met de subsidie kunnen ze initiatieven nemen om de samenleving weerbaarder te maken tegen foute informatie.

Desinformatie kan het maatschappelijke debat manipuleren en polariseren en het vertrouwen van de burger in de media, de politiek, publieke instellingen of de wetenschap ondermijnen. Daarom lanceerde de minister van Media in het voorjaar de projectoproep desinformatie. De focus lag op projecten die burgers weerbaarder maken tegen foute informatie en die mediaspelers helpen om de juiste informatie te verspreiden. De projectoproep kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht.

8 samenwerkingsverbanden dienden een subsidieaanvraag in. Een jury van externe experten beoordeelde de dossiers en bezorgde haar advies aan de minister van Media. Die besliste om 5 projecten te subsidiëren, goed voor een totaalbedrag van 3.152.712,71 euro.

De projecten worden uitgevoerd door samenwerkingsverbanden. Telkens gaat het om een samenwerking tussen mediabedrijven, onderzoeksgroepen en organisaties uit het mediawijsheidsveld.

afbeelding met fake news op computer en smartphone

Inzetten op educatie en technologie

De goedgekeurde projecten spelen in op thema’s waaraan deze partners een bijdrage kunnen leveren:

 • inzetten op mediawijsheid;
 • innovatieve tools en technologieën ontwikkelen (zoals AI) om desinformatie te detecteren of te weerleggen;
 • specifieke methoden uitwerken om data te analyseren;
 • nieuwe (academische) inzichten rond desinformatie aanleveren.

Goedgekeurde projecten

 • VRT, Roularta Media Group, deCheckers, Universiteit Antwerpen, VUB, Textgain, KU Leuven - 999.645,00 euro
  Project ‘Eerste Hulp Bij Twijfel – Een houvast voor de twijfelende Vlaming’: ontwikkelt oplossingen en strategieën om de grote groep Vlamingen die soms twijfelt of (online) nieuws wel echt is, weerbaarder te maken tegen desinformatie. Daartoe ondersteunt EHBT journalisten en factcheckers van Vlaamse mediaorganisaties met nieuwe tools en formats. Die kunnen hen helpen om twijfelachtige informatie sneller te herkennen en effectiever te bestrijden. Daarnaast wil het project ook de juiste tools aanreiken aan mensen die zelf beweringen en beelden willen verifiëren.
   
 • deCheckers, VRT, Ethercentrum vzw (Chase) - 691.450,00 euro
  Project ‘Counterscam - Factcheckers en influencers bouwen een community tegen desinformatie’: werkt één virtueel aanspreekpunt uit rond desinformatie voor jongeren die er het meest kwetsbaar voor zijn. Daar kunnen ze al hun vragen kwijt, suggesties doen voor factchecks en in contact komen met andere jongeren die bezorgd zijn over de impact van desinformatie en actie willen ondernemen.

   
 • Tree company, Wieni, Textgain, Mediahuis, VUB - 407.861,75 euro
  Project 'Re:plus – Een constructief online debat door middel van AI': een door AI-gedreven tool die gebruikers leert omgaan met de argumenten van anderen, maar ook met drogredenen, foutieve informatie en complottheorieën. Daarnaast kunnen journalisten de debatten op hun nieuwssite analyseren, zodat ze een accuraat antwoord kunnen bieden op vastgestelde drogredenen en complottheorieën die bij de burger leven.

   
 • Arteveldehogeschool, Odisee, Mediawijs, VVJ, Universiteit Antwerpen, KeKi, Scivil, Het Geluidshuis - 623.064,25 euro
  Project 'NieuwsWijsNeuzen! - Kinderen weerbaar maken tegen desinformatie': werkt aanbevelingen uit voor journalisten over verantwoorde berichtgeving rond desinformatie op maat van kinderen. Daarnaast voorziet het project innovatief educatief materiaal voor kinderen, dat hen kennis laat maken met journalistiek, desinformatie helpt te doorprikken en kritisch laat nadenken over media. Tot slot omvat het project ook een checkpunt voor desinformatie op sociale media; daar kunnen kinderen berichten naar sturen waarover ze twijfelen.

   
 • IMEC vzw, De Werktitel cv - 430.691,71 euro
  Project 'COM-PRESS – Detectie van beeldmanipulatie op basis van compressiegeschiedenis': onderzoekt nieuwe methoden en technieken waarmee gemanipuleerde afbeeldingen nauwkeuriger en degelijker gedetecteerd kunnen worden. Tegelijkertijd wil het project journalisten meer inzicht geven in het hoe en het waarom van dergelijke detecties.

Bestrijden van desinformatie

Lees meer over de projectoproep
Logo de Vlaamse Veerkracht