Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Ruim 300.000 euro projectsubsidies voor internationale culturele samenwerking

Drie projectoproepen uit het voorjaar leverden 26 gesubsidieerde projecten op, goed voor een totaalbedrag van 315.000 euro. Met die steun kunnen Vlaamse culturele spelers een samenwerking aangaan met partners uit de Franse Gemeenschap, Duitstalige Gemeenschap of Hauts-de-France. De projecten lopen van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023.

Een project opzetten met een culturele partner uit een andere regio? Dat kan dankzij de culturele samenwerkingsakkoorden die Vlaanderen met die regio’s heeft. Jaarlijks worden in dat kader projectoproepen gelanceerd. Bedoeling is de samenwerking en uitwisseling tussen de onderlinge culturele spelers te stimuleren, verspreiding van culturele projecten aan te moedigen en publieksparticipatie te bevorderen.

Samenwerkingsproject ‘IGOR’

Culturele samenwerking met de Franse Gemeenschap

Naar aanleiding van de oproep 2022 – de 7de oproep op rij –  krijgen 14 samenwerkingsprojecten steun voor een totaalbedrag van 200.000 euro

Er werden 49 projecten ingediend voor zeer diverse domeinen, zoals circus, muziek, beeldende kunsten, erfgoed, film, literatuur en media. De jury evalueerde de projecten op onder meer kwaliteit, innovatief karakter en de aandacht die werd besteed aan de verspreiding van het project. Bij de definitieve selectie hielden de juryleden rekening met een zo breed mogelijke geografische en sectorale spreiding van de projecten.

Ontdek de goedgekeurde projecten 

Foto: Vorig jaar kreeg Brussels Philharmonic een subsidie voor ‘IGOR’, een project waarvoor ze samenwerkten met ReMuA in het kader van de bilaterale projectoproep 2021-2022 met de Franse Gemeenschap.  © Aurélie Remy

 

Het blokfluitasiel van de kunstenaar Lukas De Clerck

Culturele samenwerking met de Duitstalige Gemeenschap

De projectoproep 2022 leverde 3 gesubsidieerde samenwerkingsprojecten op, goed voor een totaalbedrag van 15.000 euro subsidies. 

Er werden 3 projecten ingediend. Bij de beoordeling van de projecten letten de administraties van de beide gemeenschappen onder meer op de kwaliteit en het innovatieve en duurzame karakter van het project, het soort partnerschap met bv. ontmoetingen en uitwisselingen van kennis, middelen en methodologie, en de spreiding van het project in de twee gemeenschappen.

Ontdek de goedgekeurde projecten

Foto: Deze foto komt uit het project Het Blokfluitasiel/Das Blockflöteasyl. Het Blokfluitasiel is een samenwerking tussen Meakusma Festival en Q-O2 werkplaats en de muziekacademies van Eupen en Jette/Brussel in het kader van de bilaterale projectoproep 2020-2021 met de Duitstalige Gemeenschap. Het project vertrekt van de geluidsinstallatie van kunstenaar Lukas De Clerck. ©Michael Kreitz

Project van het Toneelhuis en Le phénix scène nationale Valenciennes pôle européen de création.

Culturele samenwerking met de Hauts-de-France

Naar aanleiding van de projectoproep 2022 ontvangen 9 samenwerkingsprojecten steun voor een totaalbedrag van 100.000 euro.

Er werden in totaal 13 projecten ingediend. Net als bij de andere oproepen willen we vooral de samenwerking stimuleren en de publieksdeelname in beide regio's bevorderen. Bij de beoordeling van de projectoproep met Hauts-de-France lag de focus daarnaast op de ondersteuning van opkomend talent en de bevordering van duurzame grensoverschrijdende culturele uitwisselingen.   

Ontdek de goedgekeurde projecten

Foto: Deze foto komt uit het project Vlaams-Frans platform voor artistieke uitwisseling, spreiding en begeleiding van jonge makers’.  Het Toneelhuis en Le phénix scène nationale Valenciennes pôle européen de création werkten hiervoor samen in het kader van de bilaterale projectoproep 2020-2021 met Hauts-de-France. ©Kurt Van der Elst