Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Stadsarchief Herentals krijgt kwaliteitslabel

De Vlaamse minister van Cultuur kent het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling’ toe aan Stadsarchief Herentals.

Dit kwaliteitslabel toont dat Stadsarchief Herentals het cultureel erfgoed kwaliteitsvol beheert. De toekenning van het label gebeurt op basis van internationale minimumstandaarden voor een professionele cultureel-erfgoedwerking.

Gevel van Kunstenkampus Herentals

Over Stadsarchief Herentals

Stadsarchief Herentals verzamelt, bewaart en vertelt het verhaal van Herentals en de regio, vanaf de late middeleeuwen tot het heden. Het doel is om een representatieve en kwaliteitsvolle cultureel-erfgoedcollectie door te geven aan volgende generaties Herentalsenaren. Het stadsarchief borgt de historische archieven en de erfgoedcollecties van de stad en haar (historische) inwoners. De instelling beheert onder andere een bijzondere verzameling vroegmoderne kunst en devotionalia en de imposante gipsotheek van beeldhouwer Charles Fraikin (1817-1893).

2023 is een feestelijk jaar voor Stadsarchief Herentals. Het archief ontvangt niet alleen een kwaliteitslabel, maar neemt ook intrek in een gloednieuw gebouw op de Kunstencampus aan de Molenvest. Op 6 oktober opent het nieuwe stadsarchief officieel de deuren voor het publiek. Daarmee krijgt Herentals een state-of-the-art culturele archiefinstelling die volledig voldoet aan alle hedendaagse noden en verwachtingen. De nieuwe locatie beschikt onder meer over goed ingerichte depotruimtes en een aangename leeszaal.

Erkend Cultureel Archief

Over het kwaliteitslabel

De toekenning van het kwaliteitslabel is het resultaat van een grondige screeningsprocedure. Alle aspecten van de werking werden onder de loep genomen. Een kwaliteitslabel betekent dat Stadsarchief Herentals op een kwaliteitsvolle manier de basistaken uitvoert, namelijk:

  • herkennen en verzamelen,
  • behouden en borgen,
  • onderzoeken,
  • presenteren,
  • participeren.

Het label biedt ook garanties aan de samenleving over de toegankelijkheid en de toekomst van het cultureel erfgoed.

98 collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel dragen het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkend museum, erfgoedbibliotheek of culturele archiefinstelling’. 21 culturele archiefinstellingen, 9 erfgoedbibliotheken en 68 musea zijn erkend.