Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Startschot voor de ontwikkeling van een digitaal Verenigingsloket

Op 21 oktober 2021 stelde de Vlaamse overheid in aanwezigheid van de Vlaamse minister-president het project rond het Verenigingsloket (of V-loket) voor. Met dit digitale loket wil de Vlaamse overheid in de toekomst alle interacties tussen dienstverleners en verenigingen vereenvoudigen om zo het verenigingsleven te ondersteunen. Het project kadert binnen het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ en baseert zich op eerdere ervaringen uit ‘Mijn Burgerprofiel’ en het ‘e-loket voor ondernemers’. Via een communityplatform worden verenigingen en lokale overheden betrokken bij het ontwikkelingsproces.

Vlaanderen telt meer dan 74.000 vzw’s en een veelvoud aan feitelijke verenigingen. Bijna 6 op de 10 Vlamingen is actief of organiserend lid van zo’n vereniging. Daarom heeft de Vlaamse overheid een budget van 2,85 miljoen euro uitgetrokken om de administratieve last van het verenigingsleven te vereenvoudigen via een digitaal loket. Dit budget zit vervat in de steunmaatregelen van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ dat de Vlaamse overheid in september 2020 lanceerde. Een van de pijlers van dit plan is om Vlaanderen digitaal te transformeren op een vlotte, veilige en privacy-bestendige manier.

Pers- en partnerevent Verenigingsloket 21 oktober 2021

Formulierenmarathon

Vandaag is een vereniging besturen vaak een formulierenmarathon of een hordeparcours van loket naar loket. De Vlaamse overheid wil een digitaal loket uitbouwen dat de gebruikservaring voor verenigingen verbetert. Het doel is om deze verschillende loketten en toepassingen te bundelen in een centraal loket waartoe verenigingen zich kunnen wenden. Straks zullen Vlaamse verenigingen in elke dorpsstraat terecht kunnen op één digitale plek.

Foto: Hatim Kaghat/Belga - Abattoir Anderlecht

Naar analogie met ‘Mijn Burgerprofiel’ en het ‘e-loket voor ondernemers’

Voor het V-loket beroept de Vlaamse overheid zich op de kennis en ervaring uit digitaliseringsprojecten als ‘Mijn Burgerprofiel’ en het ‘e-loket voor ondernemers’. Net als deze portalen moet het V-loket een portaal worden waarop verenigingen al hun gegevens, aanvragen, reservaties, meldingen of attesten kunnen raadplegen. Dat gebeurt in samenwerking met lokale besturen en andere overheden door hun bestaande toepassingen in een centrale toepassing te integreren. Een beveiligde databank bewaart de gegevens zodat een vereniging niet steeds dezelfde informatie moet ingeven wanneer ze met verschillende overheden in contact komt.

Voor en door verenigingen en lokale overheden

Om een digitaal loket uit te bouwen aangepast aan de gebruikers, wil de Vlaamse overheid de doelgroepen actief betrekken bij het ontwikkelingsproces. Daarom lanceert ze een online participatieplatform waar geïnteresseerde verenigingen en lokale overheden de uitvoering van het project van nabij kunnen volgen en rechtstreeks feedback en ideeën aanreiken. Eind oktober wordt voor beide doelgroepen een webinar georganiseerd om het project voor te stellen en aan te geven hoe zij kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het loket. Meer informatie via www.denkmee-verenigingsloket.be.

 

Verenigingsloket schema proces

In deelprojecten naar een eindproduct

Het project wordt onderverdeeld in kleinere deelprojecten die ontwikkeld worden op basis van input en feedback uit het communityplatform. Eerst worden ideeën verzameld, vervolgens worden die omgezet in vraagstukken waarvoor oplossingen uitgedacht worden, om ten slotte deze oplossingen door de community te laten evalueren in een testfase. We ontwikkelen een V-loket dat helemaal aangepast is aan de doelgroepen. Hoe meer verenigingen en lokale besturen zich engageren op het communityplatform, hoe beter het eindproduct wordt.

Een V-loket voor een weerbaar Vlaanderen

Met dit initiatief wil de Vlaamse overheid inzetten op digitalisering. Zo bouwt ze Vlaanderen na corona niet enkel op, maar werkt ze bovendien aan een Vlaanderen dat sterker is dan ooit en weerbaarder voor de uitdagingen van morgen. Het Verenigingsloket draagt daar zijn steentje aan bij.