Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Top(stukken)jaar, in het MAS en via Museumpas

In 2023 bestaat het Topstukkendecreet 20 jaar. Met dat decreet beschermt de Vlaamse overheid cultureel erfgoed in Vlaanderen dat zeldzaam en onmisbaar is. Hoe? Door topstukken binnen Vlaanderen te houden, topstukken de beste zorgen te geven en het mogelijk te maken de topstukken aan te kopen voor publieke collecties. De Topstukkenlijst bevat ruim duizend voorwerpen en verzamelingen.

Zeldzaam & Onmisbaar - topstukkententoonstelling

Topstukkententoonstelling Zeldzaam & Onmisbaar

Van 31 oktober 2023 tot 25 februari 2024 kunnen bezoekers een unieke selectie topstukken bewonderen in het MAS tijdens de expo ‘Zeldzaam & Onmisbaar'. Je kunt er kunstwerken bekijken van klinkende namen als Rubens, Magritte, Bacon en Moore, maar ook eeuwenoud textiel, precieus zilverwerk, waardevolle manuscripten en indrukwekkende sculpturen. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de twee criteria waaraan alle topstukken voldoen. De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen het Departement Cultuur, Jeugd en Media, Event Flanders en de stad Antwerpen en viert het 20-jarig bestaan van het Topstukkendecreet.

Ontdek welke werken op de Topstukkenlijst staan.

affiche 1000 topstukken

Overal in Vlaanderen topstukken in de kijker

De tentoonstelling toont slechts een kleine selectie van topstukken die in Vlaanderen te zien zijn. Wie de smaak te pakken heeft, kan nog bij andere Vlaamse musea, archieven en bibliotheken terecht. We geven deze erfgoedinstellingen de kans om dit najaar ook hun topstukken in de kijker te zetten. Daarom lanceren we met Museumpas een communicatiecampagne: 1000 topstukken. Op die manier willen we de aandacht voor topstukken in Vlaamse musea vergroten en een breed publiek naar de musea leiden.

In augustus volgt meer nieuws over de campagne.

Heb je een dringende vraag hierover? Stuur een mail naar Museumpas.