Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Vernieuwd KMSKA toont unieke verzameling kunstwerken

Deze zaterdag 24 september is een mijlpaal voor het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA). Na een lange sluiting voor renovatiewerken verwelkomt het Antwerpse museum opnieuw bezoekers. Het KMSKA herbergt meer dan 8.500 kunstwerken, waaronder zo’n 800 Vlaamse topstukken. Een bezoekje meer dan waard!

witte museumzaal KMSKA tijdens renovatiewerken

Als cultureel-erfgoedinstelling van de Vlaamse Gemeenschap is het KMSKA van bijzondere waarde voor Vlaanderen. Zowel het museumgebouw als de kunstcollectie zijn eigendom van de Vlaamse Gemeenschap.
Het doel was van bij het begin dan ook duidelijk: een state-of-the-art-museumgebouw neerzetten in Antwerpen, dat meteen ook uitstraling zou geven aan Vlaanderen. Na een grondige renovatie van maar liefst 11 jaar kunnen we het resultaat eindelijk bewonderen. 

Afbeelding: het KMSKA tijdens de werken

Boeiend en uitdagend renovatietraject

Alles begon met een masterplan, waartoe het Departement Cultuur, Jeugd en Media in 2003 de opdracht had gegeven. In 2011 sloot het museum de deuren en startten de werken. Gedurende 11 jaar investeerden we ruim 100 miljoen euro in de renovatie van het museum. We stonden ook in voor de overeenkomsten met de architecten en aannemers die dit complexe dossier tot een goed einde moesten brengen: de bouwkundige werken, de gevelrestauratie, de tuinaanleg, de bewaking, de scenografie, enzovoort.

Samen met medewerkers van het museum en het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid legden we een boeiend traject af. Een stuurgroep met de drie partijen bewaakte het budget en de timing, maar ook de scope van het project: de realisatie van een museumgebouw met een uiterst geavanceerde inrichting. Daarvan getuigen onder meer de hoogtechnologische klimaatinstallatie, het volledig vernieuwde depot en de schilderijenlift.

Het deskundig bewaren en presenteren van de prachtige kunstcollectie bleef steeds de prioriteit. Ook voldoende ruimte voor ontvangst, publiekswerking, participatie en behoud en beheer was een belangrijk aandachtspunt.

Als departement hebben we veel geleerd van dit uitdagende traject. Bij toekomstige bouwdossiers zullen deze ervaringen ongetwijfeld weer van pas komen.

Voorbeeld voor de cultureel-erfgoedsector

De unieke verzameling telt meer dan 8.500 kunstwerken, waaronder zo’n 800 topstukken, gaande van Adriaen Brouwer en P.P. Rubens tot James Ensor en Jules Schmalzigaug. Die werken worden beheerd via een langdurige bewaargeving aan het KMSKA. Het museum zorgt voor een professionele bewaring en ontsluiting van de werken, stelt ze tentoon, geeft ze in bruikleen voor tijdelijke tentoonstellingen en voorziet indien nodig een conservatie- of restauratiebehandeling in zijn eigen atelier.

Als cultureel-erfgoedinstelling is het KMSKA een voorbeeld voor de hele cultureel-erfgoedsector. We zijn dan ook heel trots dat het museum opnieuw de deuren opent en bijzonder blij dat de waardevolle en unieke collectie opnieuw ‘thuis’ is.

Wil je meer lezen over het project? Neem een kijkje op de website van het KMSKA.