Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Vlaamse mediasector bundelt krachten voor nieuw crossmediaal meetsysteem

De Vlaamse Regering investeert samen met de mediabedrijven in een nieuw crossmediaal meetsysteem, dat het mediagebruik in Vlaanderen beter in beeld moet brengen. Het nieuwe systeem zal data combineren van zowel televisie, radio, sociale media, mediawebsites als apps. Dankzij het systeem zullen lokale mediabedrijven sneller kunnen inspelen op de wensen van de gebruiker en zo een antwoord bieden op de steeds grotere dominantie van internationale spelers.

Het medialandschap verandert razendsnel: steeds meer mensen lezen hun nieuws of zoeken hun entertainment online. Daarbij wordt er heel vaak en alsmaar sneller gewisseld van platform. Zo wordt een video bijvoorbeeld zowel lineair op televisie bekeken, online via de app of via sociale media. 

streaming

Mediagedrag in kaart brengen

De lokale spelers hebben vandaag niet de nodige meetinstrumenten om de behoeften en gebruiksgewoonten van de consument in kaart te brengen. Grote internationale (sociale) mediabedrijven schermen hun data af, wat voor een onevenwicht in de mediasector zorgt. Dat heeft een impact op het algemene concurrentievermogen van de lokale spelers. Daarom is het van essentieel belang om een goed zicht te hebben op het mediagedrag van de gebruikers.

Om daarop een antwoord te bieden bundelen de Vlaamse Regering en de mediabedrijven de krachten om werk te maken van een nieuw crossmediaal meetsysteemDaarvoor wordt een consortium opgericht, dat het nieuwe meetsysteem zal ontwikkelen en implementeren.

Eén meetsysteem voor alle mediaplatformen

Momenteel wordt mediaonderzoek per medium opgezet door het Centrum voor Informatie over de Media (CIM). Maar content wordt alsmaar breder verspreid en geconsumeerd over verschillende mediaplatformen heen: televisie, nieuwssites, sociale media, enzovoort

De enige goede oplossing voor de versnippering van het onderzoek is om alle media (ook) te gaan meten bij dezelfde mensen, in één panel en met éénzelfde methode. Op die manier kan in kaart gebracht worden hoe mediagebruikers zich doorheen de dag over verschillende mediaplatformen (crossmediaal) en mediamerken heen bewegen, zeg maar wat hun zogenaamde media journeys zijn. Een voorbeeld: iemand die ‘s morgens online de krant leest via een nieuwsapp, nadien op sociale media surft via de smartphone, dan in de auto naar de radio luistert en ’s avonds naar een serie kijkt via een streamingplatform.

Betere media-ervaring voor de gebruiker

Het systeem biedt een totaalbeeld van het mediagebruik, maar er komen nog extra data vrij:

  • Door de nieuwe methode kan worden gemeten welke streamingplatformen gebruikt worden. In het klassieke kijkcijferonderzoek is dat onmogelijk.
  • Voor radio zullen de cijfers snel na de uitzending en per minuut beschikbaar zijn, wat het voor programmamakers mogelijk maakt elk onderdeel van het programma meteen te evalueren en snel aan te passen aan de noden van de consument.
  • Het totaalbereik van evenementen, zoals een WK voetbal, kan nauwkeurig in kaart gebracht worden. Momenteel worden bijvoorbeeld mensen die buitenshuis (op pleinen of cafés) wedstrijden volgen, niet mee geregistreerd.
  • Wat het lezen betreft (magazine- en dagbladcontent) moeten journalisten, die nieuws en informatie alsmaar meer in verschillende formats brengen, beter begrijpen wie, waar, wanneer en welke info consumeert en welk formaat het best geschikt is in verhouding tot de context. Het meetsysteem biedt inzicht over de wisselwerking tussen het lezen 'op papier' en het digitale gebruik van de nieuws- en magazinemerken en de verspreiding via sociale media.

Door al deze extra inzichten zal de media-ervaring van de Vlaamse consument gevoelig verbeteren. Op basis van het nieuwe totaalbeeld kunnen geïnformeerde en strategische keuzes gemaakt worden. Content zal beter verdeeld en gevonden kunnen worden. De consument krijgt daarnaast een betere ervaring in advertenties, met een betere controle van de frequentie, hogere gerichtheid en grotere relevantie. Advertenties zullen als minder storend ervaren worden.

XMC: CrossMediaal Consortium

Het consortium kreeg de naam XMC (voor CrossMediaal Consortium) en bestaat uit tien partijen: Ads & Data, DPG Media, Mediafin, Mediahuis, Niet-openbare regionale televisievereniging Vlaanderen (NORTV), Roularta Media Group, SBS Belgium, Vlaamse Audiovisuele Regie (VAR), Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) en WE MEDIA. Zowel de grote als kleinere Vlaamse media zijn dus vertegenwoordigd.

De Vlaamse Regering draagt 4 miljoen euro bij aan het project uit de relancemiddelen Vlaamse Veerkracht, de mediagroepen zelf investeren 1,7 miljoen euro.

Het project wordt nu aangemeld bij de Europese Commissie. Zij gaat dit dossier grondig bestuderen en evalueren. Als er groen licht komt, is het de bedoeling dat het project volgend jaar van start gaat.

Team Media en Film
Waarborgen en beheren
02 553 45 50