Vlaamse Regering wil journaals en actualiteitenprogramma’s toegankelijker maken
Op 27 januari keurde de Vlaamse Regering het nieuwe uitvoeringsbesluit 'Toegankelijkheid televisieprogramma’s' goed. Met de nieuwe regeling blijft de Vlaamse Regering de toegankelijkheid van televisieprogramma’s van particuliere televisieomroeporganisaties stimuleren. Dat doet ze onder andere door verplichtingen en quota op te leggen, maar ook door subsidies ter beschikking te stellen.
Volgens het Mediadecreet (artikel 151) zijn particuliere en regionale televisieomroeporganisaties verplicht om hun journaals en actualiteitenprogramma’s te ondertitelen. Daarnaast legt de Vlaamse Regering quota op voor andere vormen van toegankelijkheid en verstrekt ze subsidies voor elke techniek die televisiediensten toegankelijk maakt.

Wat verandert er?
De nieuw uitgewerkte regeling scherpt de vroegere bepalingen aan:
- De minimumquota voor ondertiteling (en gesproken ondertiteling) gelden voor particuliere omroepen met een marktaandeel vanaf 2% (vroeger lag de grensnorm op 5%). Al die omroepen moeten hun programma’s steeds toegankelijker maken voor personen met een handicap.
- De omroepen moeten de ondertitels bovendien ook ter beschikking stellen bij de niet-lineaire diensten.
- Verder is het verplicht om audiodescriptie ter beschikking te stellen bij Nederlandstalige fictie waarvoor audiodescriptie al werd aangemaakt. Dat is o.a. het geval bij de fictiereeksen die door het VAF gesubsidieerd zijn.
- De oude regeling over Vlaamse Gebarentaal (VGT) verandert niet. Bij het hoofdjournaal moet VGT aangeboden worden door televisieomroeporganisaties met een marktaandeel vanaf 30%. Als alternatief kunnen de omroepen ervoor kiezen om VGT bij een actualiteitenprogramma aan te bieden.
Subsidies voor toegankelijke programma’s
Omroepen kunnen subsidies aanvragen om hun programma’s toegankelijker te maken. De nieuw uitgewerkte subsidieregeling geeft echter voorrang aan nieuwe toegankelijkheidsinitiatieven (waaronder VGT), nieuwe leertrajecten en kleinere spelers die van nul moeten beginnen.
Verder blijven subsidies mogelijk voor de live en semi-live ondertiteling van journaals en actualiteitenprogramma’s. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen particuliere televisieomroeporganisaties. Ook spelers met een marktaandeel van kleiner dan 2% komen in aanmerking voor subsidiëring.
Het vernieuwde uitvoeringsbesluit 'Toegankelijkheid televisieprogramma’s' zal 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad van kracht gaan. Vanaf dat moment hebben particuliere televisieomroeporganisaties uiterlijk 1 maand de tijd om een projectsubsidieaanvraag voor 2023 in te dienen voor toegankelijkheidsprojecten met een looptijd van maximaal een jaar.