Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Vlaamse Regering zet in op digitale transformatie cultuursector

Met de presentatie van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ op 28 september 2020 heeft de Vlaamse Regering het digitaal transformeren van Vlaanderen op een vlotte, veilige en privacy-bestendige manier als één van de belangrijke pijlers benadrukt. Het programma ‘Doelgericht Digitaal Transformeren’ is een van de vijf projecten die de digitale transformatie van de cultuursector ondersteunen.

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media ambieert met de uitvoering van dit programma verschillende doelstellingen:

  • het bereiken van een breder publiek via toegankelijke digitale culturele content met een hoge digitale participatie en betere gebruikerservaring;
  • de ontzorging van operationele dienstverleningsprocessen binnen de sector;
  • het opzetten van een open en veilige omgeving, met hergebruik van bestaande bouwstenen, waar vlot data volgens afgesproken standaarden kan uitgewisseld worden. Dit laat toe dat verschillende spelers kunnen aansluiten en stimuleert de samenwerking, kruisbestuiving en professionalisering binnen de sector.

Standaardisatie via OSLO-traject

Een belangrijk onderdeel is het OSLO-traject waar de nodige semantisch standaarden met verschillende spelers in de sector worden bepaald om de interoperabiliteit van data binnen de sector te stimuleren.

Vanaf eind oktober zal, via een maandelijkse workshop met verschillende stakeholders uit de sector, een datamodel opgesteld worden. Tijdens volgende sessies wordt dit model verder verfijnd. Na de laatste workshop in april 2022 worden de voorlopige kandidaatstandaarden vrijgegeven voor een ruimer publiek in de ‘public review’ periode. Dit laat toe om bijkomende feedback te verwerken en om eerste ontwikkelingen te testen.  Na deze fase van ‘public review’ worden de standaarden officieel.

Ben je geïnteresseerd?

Wil je graag meer weten over het programma of wil je bijdragen aan het OSLO-traject? Neem dan contact op met de programma-manager José Rotsaert

Doelgericht Digitaal Transformeren

Kom meer te weten over dit project
Logo Medegefinancierd door de Europese Unie