Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws Nieuws
Nieuwsbericht

Vlaanderen en Jordanië bereiken akkoord over samenwerking filmsector

Vlaanderen en het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië hebben een  samenwerkingsakkoord voor audiovisuele coproductie gesloten. Dat akkoord maakt het makkelijker om Vlaams-Jordaanse coproducties officieel te erkennen en creëert nieuwe mogelijkheden, zowel op financieel als artistiek vlak. Zo hebben erkende producties betere toegang tot internationale steun, nationale steunmaatregelen en kunnen ze beschikken over een groter productiebudget. Bovendien is het akkoord een belangrijke stap in de verkenning van de ruimere Arabische filmwereld.

De Jordaanse filmsector kent sinds het begin van deze eeuw de een sterke groei. Het land zette zich in 2003 internationaal op de kaart met de oprichting van de Jordaanse Koninklijke Filmcommissie (JKF). De Jordaanse prinses Rym al-Ali is uitvoerend commissaris van de JKF en toonde eerder al interesse in een samenwerkingsakkoord met Vlaanderen. Ook Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon onderkent de waarde van dit belangrijke Arabische land als partner. Het akkoord werd vandaag ondertekend op de Royal Film Commission in Amman. 

Toegang tot nationale steunmaatregelen van betrokken landen

In een coproductieakkoord leggen de verdragsluitende overheden voorwaarden vast waaraan een productie moet voldoen om erkend te worden als officiële coproductie. De status van officiële coproductie zorgt ervoor dat de erkende productie als een ‘nationale productie’ wordt behandeld in de coproducerende landen. Dat betekent dat een Vlaams-Jordaanse coproductie, die als zodanig is erkend door het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds), steunmaatregelen kan genieten van de betrokken landen. In België gaat het onder andere om de taxshelter-regeling en in Jordanië is er de Tax Rebate, die in 2018 werd ingevoerd om de productie van films op een fiscale manier aan te moedigen. 

Nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah deels opgenomen in Jordanië

Vanuit de Vlaamse filmsector is er alvast heel wat interesse in de mogelijkheden die het akkoord met zich zal meebrengen, zo ook voor de nieuwe langspeelfilm Rebel van Adil El Arbi en Bilall Fallah. De film vertelt het beklijvende verhaal van de Molenbeekse Nassim, die op zoek gaat naar zijn identiteit na de dood van zijn vader. Momenteel zijn de twee regisseurs op locatie in Jordanië voor de opnames.

Door het coproductieakkoord zal de Vlaamse audiovisuele sector vlot gebruik kunnen maken van Jordaanse infrastructuur, financiële tegemoetkoming en de fantastische filmlocaties die het land te bieden heeft.