Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Vlaanderen krijgt volwaardige gamehub

Er komt een volwaardige gamehub in Vlaanderen, een fysieke locatie waar gameontwikkelaars kunnen werken, in een vrije omgeving ideeën kunnen uitwisselen en waar lezingen, opleidingen en evenementen kunnen doorgaan. De gamehub is één van de speerpunten in de nieuwe visienota ‘Level Up’ van de Vlaamse minister van Media. Ook worden er extra financiële middelen uitgetrokken om de sector te ondersteunen.

In de periode 2022-2025 zullen er heel wat nieuwe initiatieven worden genomen om de Vlaamse gamesector naar een hoger niveau te tillen. Daarvoor slaan de verschillende actoren die actief zijn rond games de handen in elkaar. In totaal zijn er 25 concrete doelstellingen waar de komende jaren actief op zal gewerkt worden.

Stimuleren van investeringen in gameontwikkeling

Eén van de belangrijkste uitdagingen voor de professionele gamesector is het vinden van voldoende financiële middelen om projecten te kunnen realiseren. Daarom wordt het budget van het Gamefonds van het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds) fors opgetrokken. In 2022 stijgt het budget tot 2,9 miljoen euro, vervolgens zal het budget vanaf 2023 structureel worden verhoogd van 1,7 miljoen euro tot 2,7 miljoen. Ook laat de beheersovereenkomst van het VAF/Gamefonds toe dat er meer flexibiliteit is bij het toekennen van de productiesteun.

Daarnaast worden er ook tal van acties opgezet om bedrijven beter toe te leiden tot bestaande steun- en financieringsmogelijkheden, zowel in het binnen- als buitenland. De Vlaamse Regering dringt ook aan op de uitbreiding van het Tax Shelter-systeem naar de gamesector en werkt hiervoor een duidelijk samenwerkingsakkoord uit.

Vlaamse Gamehub

Een speerpunt gedurende deze legislatuur wordt het incubator / acceleratorsysteem voor de gamesector. Hierbij worden de gameopleidingen uitdrukkelijk betrokken, met als doel hun ervaringen en connectie met talentvolle studenten in te zetten om de lokale sector te versterken. Er zal ook werk gemaakt worden van een volwaardige Vlaamse gamehub: een fysieke locatie waar ontwikkelaars samenwerken en ideeën kunnen uitwisselen. Het wordt het kloppend hart van de Vlaamse gamesector. Tal van voorbeelden in het buitenland (Finland, Nederland, …) tonen aan dat dit een enorme boost kan geven aan de gamesector. Het VAF, FLEGA en HOWEST werken op dit moment aan een businessplan voor de gamehub in samenwerking met VLAIO en het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Het is de ambitie om tegen de zomer een beslissing te nemen over de finale invulling van de Gamehub zodat er in september van start kan worden gegaan.

Maar ook op andere vlakken wordt er meer ingezet op samenwerking: zo zal het VAF bijvoorbeeld innovatie en crossmediale producties meer stimuleren en wordt er gezocht naar kruisbestuivingen tussen de gamesector en andere relevante sectoren.

Tot slot wordt er in het plan ook sterk ingezet op promotie, marketing en internationalisering van games. Hiervoor wordt onder meer samengewerkt met Flanders Investement and Trade. De maatschappelijke rol van games wordt daarbij extra beklemtoond.